prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Proslavili smo 150. obljetnicu rođenja A. G. Matoša

Antun Gustav Matoš rođen je 13. lipnja 1873. u Tovarniku prije 150 godina. Dvije godine kasnije seli se u Zagreb, tako je Matoš za sebe govorio: ja sam Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

A tko je Matoš u hrvatskoj, ali i europskoj književnosti?

Prozaik, feljtonist, putopisac, polemičar, kritičar i pjesnik, veliki estet i još veći erudit koji je vješto plovio europskom kulturom od antike do početka 20. st., uvijek spreman za humor, šalu i doskočicu. Poeta faber (pjesnik radnik), poeta doctus (učeni pjesnik) te poeta ludens (zaigrani pjesnik) napisao je osamdeset pjesama, a prva zbirka pjesma  objavljena je tek 1923. (posthumno). Neveliki pjesnički opus upotpunjen je u čudesnim putopisima i lucidnim feljtonima, a impresionističke i simbolističke novele oda su ljepoti i umjetnosti.

Širokih vidika, usprkos dezeterstvu i izbivanju iz domovine, Matoš je domoljub koji piše najinspirativnije stihove I dok je srca, bit će i Kroacije! Zaokupljen svim temama od pluralizma do feminizma, zaokupljen krajolikom bio je ekolog prije pojave današnje ekologije i zato Matoša čitamo kao suvremenika.

Književna djela žive samo ako su čitana, a Matoša čitamo i inspirirani njegovim djelima  djelujemo. Pogledajte uratke učenika Tehničke škole Virovitica inspirirane Matoševim pjesmama Srodnost, Kraj druma, Jesenje večePrvi stihoviU vrtu,  Serenada  i Notturno.

Proučavajući plakat o Matoševom pjesništvu prisjetite se velikana hrvatske moderne. A koliko znate o Matoševu opusu, provjerite rješavajući kvizove koje su pripremili učenici (Kviz i Wordwall).

Prigodni pano u školskom holu, čitanje Matoševih pjesama i izrada videa u digitalnom alatu biteablu  dar su našem dragom Matošu za 150. rođendan!

Matoš