prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prva mobilnost Erasmus+ projekta Industrijske strojarske škole iz Zagreba

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) iz Zagreba projekt COVET „Competitive VET  for learners and teachers“ s ciljem stjecanja iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika i nastavnika. Učenici u zanimanju CNC operater Domagoj Barišić, Filip Besednik, Fran Hegić, Dominik Horjak, Dominik Jelinčić, Matija Ostoić, Dorian Podgorski i Juraj Štajcer u pratnji nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta Katarine Knežević boravili su u francuskom gradu Toulouseu  u razdoblju od 1. do 16. prosinca 2018.

 

Sam vikend dolaska domaćini su iskoristili kako bi učenicima ISŠ-a približili božićni ugođaj središta Toulousea i njegovih kulturnih znamenitosti kao što je katedrala, gradska vijećnica  Capitole, Pont Neuf – najstariji most u Toulouse koji datira iz 16. st. i spaja dvije strane grada, a učenici su imali priliku razgledati i baziliku st. Sernina te jakobinsku crkvu.

Radni tjedan učenici ISŠ-a u pratnji nastavnice Katarine Knežević započeli su odlaskom u CFAI Midi-Pyrenees, Toulouse gdje su obišli sam obrazovni centar sa svim njegovim radionicama, praktikumima i učionicama. Zahvaljujući organizaciji koordinatorice projekta COVET „Competitive VET for learners and teachers“ nastavnice strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u Meri Ružević i učenicima partnerima u Francuskoj je mobilnost Erasmus+ projekta bila odlična mogućnost za  poboljšanje stručnih kompetencija. Učenici su u CFAI Midi-Pyrenees bili podjeljeni na četiri radna mjesta pri čemu je svaka grupa imala asistenta iz samog centra koji je demostrirao zadatke i usmjeravao učenike ISŠ-a u radu, dok je nastavnik mentor Marcel Vannson nadgledao sve grupe. Učenici su na prvom radnom mjestu pripremali stroj za obradu i tako savladavali osnove pripreme proizvodnje zadanog obratka, na drugom radom mjestu pratili su proizvodnju dok su na trećem mjestu puštali CNC stroj u rad. Završni, četvrti dio procesa, razumijevao je kontrolu gotovih proizvoda pomoću različitih uređaja za kontrolu, a učenici su i polirali, i brusili dijelove koji su to zahtjevali.

Učenici ISŠ-a, zajedno s učenicima i nastavnicima iz CFAI-a, posjetili su tvrtku COMAU koja je vodeća na području industrijske automatizacije i to na globalnoj razini. Djelatnost tvrtke COMAU povezivanje je, montaža i strojna obrada za tradicionalna i električna vozila te robotizirane proizvodne sustave. COMAU razvija sustave, proizvode i usluge koristeći mogućnosti industrije 4.0. Ova tvrtka djeluje na tržištu rada već 45 godina pa se doista može pohvaliti bogatim iskustvom i poslovanjem na 32 lokacije s 9 000 zaposlenih te desetak međunarodnih partnera za obuku djelatnika.

Peti dan boravka u Francuskoj bio je za učenike ISŠ-a posebno dojmljiv jer su posjetili Airbus. Tvrtka je to koja ima 60 000 zaposlenih sa sjedištima u 16 europskih država te dvije vlastite škole. Airbus je međunarodna tvrtka u zrakoplovnoj industriji gdje se na četiri radna mjesta sklapaju avioni, a proizvodi se 13 aviona mjesečno. Sjajni domaćini iz Francuske organizirali su i izlet u Cite de l’Espace, veliki muzej u neposrednoj blizini Toulousea posvećen svemiru i istraživanju svemira. Muzej sadrži replike raketa i svemirske stanice MIR, Curiosity-a, planetarij i IMAX 3D kino. Sve replike izložene u muzeju su u stvarnoj veličini, a kolekcija uključuje i neke originalne eksponate donirane od strane SAD-a i Rusije. Muzej je u potpunosti interaktivan i prostire se na tako velikoj površini da je potrebno nekoliko sati kako bi ga se u potpunosti istražilo. Muzej sadrži i mali TV studio u kojem se posjetitelji mogu okušati u vođenju vremenske prognoze. Učenici ISŠ-a posjetili su i gradić Cité de Carcassonne u kojemu je predivni dvorac Carcassonne koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari utvrđeni grad Carcassonne izvrstan je primjer srednjovjekovnih utvrda čiji masivni zidovi datiraju još iz kasne antike, a okružuju dvorac i okolne građevine, ulice i gotičku katedralu.

 

U pratnji nastavnice Katarine Knežević, mentora Marcela Vannson i gospodina Zdravka Cerovečkog učenici su nastavili svoje radne aktivnosti u tvrtki ESTEVE. Tvrtka je to koja ima četrdesetogodišnju tradiciju i uspješnu suradnju s tvrtkom Airbus. ESTEVE je tvrtka koja je izuzetno otvorena za suradnju s učenicima pa su se učenici ISŠ-a i ovdje osjećali dobrodošlima i bilo im je zadovoljstvo obavljati radne zadaće primjenjujući teorijska i praktična znanja iz dosadašnjeg obrazovanja u ISŠ-u. 

U ESTEVE-u učenici su također imali mentora koji im je u svakom trenutku bio od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade uspješno priveli kraju i tako ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnošću. Nakon svakog radnog dana učenici su pisali dnevnik rada kako bi ih mentor mogao ocijeniti i vrednovati njihov napredak.

   . 

U petak, 14. prosinca 2018., bio je zadnji radni dan za učenike ISŠ-a pa su domaćini iz CFAI Midi-Pyreneesa pripremili svečanost u okviru koje su učenici ISŠ-a dobili certificate o obavljenoj stručnoj praksi pa su u neformalnoj atmosferi nastavili razmjenu iskustava s učenicima i mentorima iz CFAI Midi-Pyreneesa u Toulouseu koji će svim učenicima ISŠ-a ostati u nezaboravnom sjećanju kao grad u kojem su stekli iskustvo koje ih je obogatilo i osnažilo.  

Autorice članka: Katarina Knežević, Kristinka Lemaić, Meri Ružević