prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prvi koraci nakon mature

Učenici završnih razreda Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar slušali o mogućnostima, pravima i obvezama nakon mature.

Kraj nastave za učenike završnih razreda se približava. Uz sve obveze koje imaju ovih dana tu je i razmišljanje o možda najvećoj životnoj odluci, koja nije nimalo jednostavna: hoće li nastaviti obrazovanje, studirati ili tražiti posao.

Uz razgovore na satovima razrednika, upoznavanje mogućnosti upisa na fakultete tu je i mogućnosti informiranja od stručnjaka CISOK-a (Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri). Bjelovarski CISOK je vrlo aktivan na tom području i dragocjene su sve informacije s kojima upoznaju srednjoškolce.

Ove godine dva razredna odjela Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar će posjetiti CISOK, a dva razreda su imala prilike ugostiti stručnu savjetnicu Zavoda za zapošljavanje Luciju Večerić koja je iznimno korisnim interaktivnim izlaganjem zainteresirala učenike. Saznali su sve o CISOK-u, gdje se nalazi u Bjelovaru i koje usluge nudi.

Bila je to odlična prilika da mladi ljudi saznaju što ih čeka nakon završetka škole, koje su njihove obaveze vezane za ostvarivanja zdravstvenog osiguranja, koje usluge mogu dobiti u CISOK-u, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, što za njih znače i koje se mjere aktivne politike zapošljavanja provode i odnose na njih, koja je uloga savjetnika za zapošljavanje. Također, mogli su saznati više o tome kako uopće tražiti posao, kako napisati molbu i životopis te što je važno na razgovoru za posao. Saznali su više i o traženju posla u zemljama Europske unije. Uz sva prava koja su im na raspolaganju ukazano je i na njihove obveze te prednosti koje imaju javljanjem na Hrvatskih zavod za zapošljavanje.

Učenici su pozvani da slobodno pitaju i posjete CISOK Bjelovar te su upućeni na mrežnu stranicu https://cisok.hr/cisok-centar-bjelovar/ i https://burzarada.hzz.hr/
Kako je od 1. 4. 2022. na snazi i nova mjera VAUČERI ZA OBRAZOVANJE sve informacije mogu se pronaći na stranici https://vauceri.hzz.hr/.

Vjerujemo da će ova informacije učenicima koristiti u situacijama u kojima će se uskoro naći.