prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Putevima malog Frana

Učenici trećih, četvrtih i posebnog razrednog odjela Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke, obilježili su 100 godina od smrti istaknutog lokalnog povjesničara i književnika, Frana Frankovića, terenskom nastavom pod nazivom “Putevima malog Frana”.

Fran Franković bio je istaknuti hrvatski profesor i pedagog, rođen 27. rujna 1849. godine u Drenovi, gdje je i preminuo 27. srpnja 1924. godine. Poznat je kao autor prve hrvatske početnice. Franković je svojim radom i pregalaštvom, stručnošću i vrsnim poznavanjem hrvatskog i drugih jezika dao neprocjenjivi doprinos prosvjeti. Zbog svog pedagoškog i prosvjetnog djelovanja, još za života bio je nazvan “ocem učiteljstva Istre”. Učenici su prošetali stazama koje su obilježile život ovog velikana, posjetivši mjesto gdje je nekad živio, školovao se i provodio svoje djetinjstvo. Franu u počast učenici su zaigrali kviz znanja o njegovom djetinstvu i tradicionalne igre iz tog razdoblja poput pešćaci, kamena s ramena i skakanja u vreći.

Fran Franković, rođen u srcu naše regije, bio je poznat po svom bogatom doprinosu lokalnoj kulturi i povijesti, a posebice njegova sposobnost da kroz jezik oživi duh prošlosti, ostavila je neizbrisiv trag u našoj zajednici.

Tijekom terenske nastave, učenici su pokazali iznimnu motivaciju za istraživanje i upoznavanje s Frankovićevim radom. Njegova djela i lik i dalje žive jednakim intenzitetom u današnjem vremenu, a učenici su kroz interaktivno učenje pokazali duboko poštovanje prema njegovoj ostavštini.

Zaključno, Fran Franković ostaje inspiracija za sve generacije i njegova djela primjer su kako jedan čovjek može utjecati na mnoge i kako njegova mudrost i dalje živi kroz nas. Njegova rodna Drenova odužila mu se tako što je novoizgrađenu školu 1987. godine nazvala Osnovna škola “Fran Franković”, čime se njegovo ime i djelo nastavljaju čuvati i poštovati.