prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Putovanje koje se pamti

Nezaboravno trodnevno putovanje učenika prvih i drugih razreda vukovarske gimnazije u Beč i Budimpeštu.

Putovanje je avantura. Avantura kojom se otisnemo u nepoznato i upoznajemo nešto potpuno novo i drugačije. Ove godine, put nas je odveo u grad valcera, umjetnosti, kulture – raskošnu europsku prijestolnicu i kraljevsku metropolu na Dunavu – Beč. Nakon 8 sati putovanja ugledali smo ploču s natpisom „Willkommen in Wien“ s kojom se pojavio i veliki izazov „Koje znamenitosti ovog velikog grada obići u jednom danu?“.

Razgledavanje smo započeli s jednog od najljepših trgova u Beču, Trga Marije Terezije, prepoznatljivog po dva slavna gradska muzeja palače s kraja 19. stoljeća: Prirodoslovni muzej (NHM) i Muzej povijesti umjetnosti (NHM). Odlučujemo nastaviti šetnju, a po povratku posjetiti Prirodoslovni muzej sa reprezentativnom zbirkom koja broji više od 30 milijuna izložaka a koja je skupljana kroz dugih 250 godina. Šetnju i razgled nastavljamo dvorištem carske palače Hofburg, upoznajemo priču i povijest lipicanskih carskih konja i Sacher torte. Saznajemo i zanimljivosti o posljednjim počivalištima Habsburgovaca i poznatom ulicom trgovina i restorana Kärtnerstrasse dolazimo do katedrale Svetog Stjepana iz XV. stoljeća koja predstavlja najvažniji spomenik Beča. Put nas vodi do glavnog trga na kojem dominira stara crkva Sv. Stjepana građena u gotičkom stilu. Odlučili smo ovdje se odmoriti i u slobodno vrijeme prošetati trgovinama, popiti kavu i isprobati tradicionalno austrijsko jelo Wiener Schnitzel (Bečki odrezak) i najpoznatiju čokoladnu tortu na svijetu Sacher tortu. Na kraju tipična Bečka kava po imenu Wiener Melange.

S obzirom da je trg Stephansplatz, glavna pješačka zona u Beču, prepun trgovina, brzo smo pronašli i suvenire te se uputili u dvosatni razgled Prirodoslovnog muzeja. Bez daha nas je ostavila najstarija, svjetska zbirka meteorita,  kosturi dinosaura, poznata skulpture Venera iz Willendorfa, soba dragulja i niz drugih znamenitosti. Da umjetnost zaista krasi ovaj grad mogli smo vidjeti panoramskom vožnjom dok smo napuštali Beč odlazeći prema slijedećem odredištu – bivšoj prijestolnici Ugarskog kraljevstva i „kraljici Dunava“  – Budimpešti. Dolazak u kasnim večernjim satima, večera, smještaj u hotel i odmor kako bi bili spremni za sutrašnji razgled grada. Budimpešta se sastoji od dva grada koji su spojeni u jednu cjelinu; Budim koji je smješten na uzbrdici i Pešta smještena u nizini. Prvi dan bio je rezerviran za Peštu, a drugi za Budim. U oba smo dijela imali priliku vidjeti raznolike znamenitosti i zanimljivosti. Razgled smo započeli sa najimpresivnijeg otvorenog prostora u Budimpešti – Trga heroja sa sedam plemenskih vođa i mnogih drugih povijesnih ličnosti, među ostalima kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta dok središnji dio zauzima 36 metara visok korintski stup, na vrhu kojeg se nalazi kip arkanđela Gabrijela. Reklo bi se Trg koji sadrži dugu i bogatu povijest mađarskog naroda. Andraševa avenija oduševila nas je veličanstvenim zgradama, alejama i trgovinama.

Gradski park, nekoć omiljeno mjesto za lov tadašnjih plemića, danas najveći park u gradu bio je idealan za laganu šetnju i odmor a potom put Váci ulice – pješačke i shopping ulice u Budimpešti. Izdvojit ćemo još Baziliku sv. Stjepana, prvog mađarskog kralja, najveću  crkvu u Budimpešti, a po veličini treću u Europi u kojoj smo vidjeli mumificirane ostatke kralja Stjepana, točnije njegovu desnu ruku koja se čuva kao relikvija. U poslijepodnevnim satima uslijedio je odlazak u jedan od najvećih tematskih vodenih parkova u Europi – Aquaworld. Trosatno uživanje u raznovrsnim sadržajima poput planinske rijeke, 11 tobogana s ukupnom dužinom od 1 km, skakaonicom, bazenom sa valovima, osvježenje u pravom smislu riječi. Nakon svega, preostalo nam je samo večerati i pripremiti se za slijedeći dan.

Treći dan bio je rezerviran za razgled Budima. Na Budimsku stranu nažalost nismo došli uspinjačom (Budavári Sikló), već autobusom koji nas je dovezao na Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i u kojem se nalazi Budimski dvorac, tj. Kraljevska palača. Vidikovac smo iskoristili za fotografiranje jer smo Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši Lančani most vidjeli baš „kao na dlanu“. Prošetali smo Budimom i napravili pregršt nezaboravnih fotografija uz Matijaševu crkvu poznatu kao mjesto krunjenja carice Sissy za ugarsku kraljicu te uz Ribarsku tvrđavu, prekrasan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koja su osnovala mađarsku naciju i državu. U Peštu smo se vratili preko prvog stalnog mosta, simbola ujedinjenja Budima i Pešte, Lančani most. Vrijeme za odmor u Vaci ulici iskoristili smo za okrepu a potom je uslijedilo ukrcavanje na brod koji nam je pružio sat vremena panoramske vožnje Dunavom i prekrasan pogled na zgradu Parlamenta, najveću građevinu u cijeloj Mađarskoj izgrađenu u neogotičkom stilu s kraja 19. stoljeća te niz drugih znamenitosti.

Sve što je lijepo, kratko traje te smo nakon vožnje brodom, krenuli put kući, ali sa zaustavljanjem i obilaskom posljednjeg odredišta – Tropikarijuma, poseban tropski ambijent u kojem obitavaju brojne ribe, krokodili, zmije, egzotične ptice, morski psi, insekti, svijet koji nam zasigurno nije često dostupan.

Kući smo se vratili umorni, ali bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo, nova i stara prijateljstva, znanja i pregršt fotografija koje će nas rado podsjećati na trenutke druženja. Anegdote i dogodovštine ćemo još dugo prepričavati i rado ih se sjećati, a kako kažu naši učenici – vrijeme je da se krene u organizaciju i pripremanje sljedeće ekskurzije!

Autori teksta: 

Sanja Pavlović Šijanović

Kristina Kristek