prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Radionica “Designathon — tema: kružna ekonomija”

Svi zainteresirani učenici u dobi od 9 do 15 godina pozvani su na dvodnevnu radionicu Petre Ravlić i Tea Drempetića Čonkića “Designathon — tema: kružna ekonomija”, koja će se održati 7. i 8. rujna u Hrvatskom dizajnerskom društvu. Designathon radionice potječu iz Nizozemske, a kod polaznika razvijaju vještine prepoznate kao ključne za uspjeh u budućnosti (tzv. changemaker stav, kreativno i kritičko razmišljanje, tehnološku pismenost i međusobnu suradnju djece). 

Radionica je besplatna, a prijave se zaprimaju putem prijavnog obrasca do popunjenja slobodnih mjesta. Pažnja će se obratiti na podjednaku zasutpljenost učenika osnovnih i srednjih škola. Prednost će imati polaznici koji dosad nisu sudjelovali na Designathonima. 

Termin održavanja je 7. i 8. rujna 2019. od 10:00 do 13:00 sati na lokaciji Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb. 

Opis radionice

Designathon je strukturirana design thinking radionica s elementima Maker pokreta u kojoj djeca (9-15 godina) osmišljavaju, grade i predstavljaju svoje izume-rješenja na društvena pitanja ili pitanja okoliša vezana uz UN Ciljeve održivog razvoja. Razvijena je u Nizozemskoj kako bi poticala kreativnost djece u dizajniranju boljeg svijeta korištenjem novih tehnologija. 

Sudionici radionice prvo su u fazi inspiracije upoznati s problematikom otpada i konceptom kružne ekonomije te postojećim rješenjima (upcycling, dijeljenje, zatvoreni ciklusi). U fazi istraživanja uče kako istraživati, prikupljati uvide i stvarati. U fazi ideacije predlagat će rješenja za stvarni problem, zatim skicirati svoje rješenje, a potom izraditi prototip rješenja i predstaviti ga ostalim sudionicima.

Na Designathon radionici kod djece razvijaju se sljedeće vještine: changemaker stav, kreativno i kritičko razmišljanje, tehnološka pismenost i suradnja; prepoznate kao ključne vještine za uspjeh u budućnosti.

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob). 

Suglasnost roditelja / skrbnika

U sklopu prijave potrebno je priložiti fotografiju, presliku ili sken potpisane suglasnosti koji se nalazi na ovoj poveznici. Originalan dokument potrebno je donijeti na radionicu. Ukoliko iz tehničkih razloga nije moguće ispuniti suglasnost prilikom prijave, roditelji / skrbnik mogu ispuniti obrazac za vrijeme radionice.

Više o radionici moguće je pronaći na Facebook stranici događanja