prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Razvoj pismenosti za budućnost

U današnjem „svepovezanom“ svijetu osnovna digitalna pismenost jedna je od temeljnih kompetencija, posebno za djecu i mlade. Moramo razumjeti što se nalazi iza zaslona našeg računala i pametnog telefona, na koje načine svakodnevno koristimo umjetnu inteligenciju, kako funkcioniraju društveni mediji.

Digitalizacija mijenja načine na koje radimo i učimo, mijenjaju se vještine potrebne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, učenje i cjeloživotno učenje. Potražnja za ICT-om stručnjaka raste. Više od 65 % današnjih učenika će raditi na poslovima koji danas još ne postoje. Već danas, 90 % zanimanja traži dobro razvijene digitalne vještine, što uključuje i programiranje. Vođeni ovim i drugim sličnim saznanjima, I. osnovna škola Čakovec razvila je dvogodišnji projekt međunarodne suradnje za razmjenu iskustava i primjera dobre prakse te razvoj novih inovativnih obrazovnih materijala namijenjenih učiteljima i učenicima starosti od 10 do 15 godina. 

Erasmus+ Computational Thinkning and Coding – Literacy of the Future, ime je projekta u kojem surađuju dvije škole iz Portugala, škole iz Turske i Grčke, a glavni nositelj je I. osnovna škola Čakovec. Svi partneri imaju različita bogata iskustva u području poučavanja računalnog razmišljanja i programiranja, a zajednički izrađuju inovativne scenarije poučavanja, video lekcije, programske i robotičke problemske zadatke koji uključuju korištenje Raspberry PI, Arduina, Ergobota, Ozobota, Codey Rockya, izradu 3D modela i drugih sličnih uređaja i alata.

Učitelji i učenici iz partnerskih škola redovito zajednički uče i rade u online zajednici na TwinSpaceu, a do sada su održali i dva sastanka. Prvi transnacionalni sastanak učitelja, održan je u prosincu 2019. godine u Čakovcu, na kojem su dogovorene smjernice za rad, učenje i poučavanje. Prva razmjena učenika održana je u gradu Mangualde u središtu Portugala, u  veljači 2020. godine. U međunarodnom timu, svi sudionici su pet dana učili i radili u učionici budućnosti EduFor nacionalnog obrazovnog centra u Portugalu. I. osnovnu školu Čakovec predstavljali su Hana, Roko, Dominik, Matija i Leonardo u pratnji učiteljica Natalie Plešnar, Marije Toplek i Ivane Ružić. Učenici su predstavili radove koje su izradili u našoj školi: interaktivni model škole izrađen u popularnoj računalnoj igri Minecraft, Lego Mindstorms robota koji slaže Rubikovu kocku, robota za prepoznavanje i sortiranje otpada iz kućanstva.