prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Razvojem tehnologije dolazi do novih zanimanja

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutačno je malo više od 110 tisuća nezaposlenih, a slobodnih radnih mjesta je oko 27 i pol tisuća. Neka bi zanimanja mogla i nestati zbog ubrzane digitalizacije i razvoja tehnologija. Zamijenit će ih nova, zanimanja budućnosti.

Nove tehnologije primjenjuju se u mnogim područjima, od poljoprivrede do financija. Svjetski ekonomski forum predviđa da će umjetna inteligencija do 2025. zamijeniti 85 milijuna radnih mjesta, a stvoriti 97 milijuna.

– Ono što danas već sad znamo je da ima cijeli niz mjesta koja će nastati, znači od etičara ali i do sociologa, ekonomista koji će proučavati i ekonomske i društvene utjecaje umjetne inteligencije. Ono što je već sada prilično jasno je da će trebati još puno više npr. specijalista za treniranje ai modela ili npr inženjera koji će spajati robotiku i umjetnu inteligenciju, rekao je Aco Momčilović, Future HR i Cro AI.

Tehnološki napredak ubrzala je i pandemija. Upravo se u tom razdoblju povećala potreba za beskontaktnim plaćanjem i online novčanicima. Spoj financija i tehnologije stvorio je potrebu za zapošljavanje tzv. fintech inženjera.

– Pa sam Fintech inženjer, ja njega ne bih kategorizirao kao jednu osobu već kao više osoba koje sudjeluju u procesu razvoja fintech proizvoda. Kao što sam naveo već, prva osoba bi bila arhitekt koja osmisli cijelo tehničko rješenje, zatim razvojni inženjeri koji to tehničko rješenje isprogramiraju i na kraju sami testeri koji to rješenje testiraju da ne bi neke pogreške došle do krajnjih korisnika, izjavio je Branimir Petrušić, aircash.

Na tržištu rada već se sada može primijetiti veća potražnja za računalnim programerima, web dizajnerima i stručnjacima za društvene mreže. U Zavodu za zapošljavanje napominju, radna mjesta neće nestati, ali će se promijeniti.

– Ključ zapravo leži u vještinama, i nitko se ne mora bojati za svoje radno mjesto, iz razloga što stalno trebamo usvajati znanja. Ono što je do nedavno bilo nekako naglasak, kognitivne osnovne vještine, sada je to više ovaj socioemocionalne tehnološke kompetencije ili vještine kako god, tako da trebamo usvajati nova znanja i nove vještine i svi ćemo negdje pronaći svoje mjesto, poručila je Ivana Šimek, pomoćnica ravnatelja HZZ-a za Sektor za tržište rada i politike zapošljavanja.

Nova zanimanja već su sada dio naše svakodnevice. Ono što se nije promijenilo je potreba za starim… Liječnici, logopedi, pravnici, ekonomisti, konobari, kuhari i njegovatelji u Hrvatskoj su još među najtraženijima na tržištu rada.

Tekst je prenesen s mrežnih stranica Hrvatske radio-televizije.