prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ribe se prepoznaju u zrcalu

Nedavna studija tima znanstvenika s japanskog Osaka City Sveučilišta i njemačkog Max Planck Instituta razuvjerila je donedavna saznanja o kognitivnim sposobnostima riba. Naime, prepoznavanje svog lika u zrcalu je bilo nešto što u životinjskom svijetu mogu samo sisavci i ptice. Ipak, malene ribe čistači su isto dio ovog ekskluzivnog tima.

Test vizualnog samoprepoznavanja

Proveden je klasičan test vizualnog samoprepoznavanja, tzv. mirror self-recognition test. Na subjekte se obično stavi nekakav znak kad ih se izlaže vlastitom odrazu u zrcalu i zatim im se prati reakcija.

Voditelj su studije Masanori Kohda i njegov tim postavili zrcala u 10 rezervoara, a u svakom je od njih bila po jedna riba čistač. Većina je riba nakon izloženosti brzo odjurila od zrcala.

Sljedeći je korak bio dobivanje nekog traga na svom tijelu. To su bile obojene gumene linije na grlu koje su one mogle vidjeti isključivo u zrcalu. Kad su ribe ugledale obojene linije u zrcalu, trudile su se da se oslobode tih nepoznatih tragova trljajući tijela o površinu rezervoara. Riba čistač koja trlja grlo je ponašanje koju nikad ranije nije primijećeno kod te vrste.

Samosvijest ili ipak ne?

Gordon Gallup, evolucijski psiholog s Državnog Sveučilišta u New Yorku (koji je i osmislio ovaj slavni test) smatra da test ne dokazuje kako su ove ribe svjesne sebe.

„Postoje samo tri vrste za koje imamo neoborive, rigorozne, eksperimentalne, izvodljive dokaze za samoprepoznavanje u zrcalu, a te su vrste čimpanze, orangutani i ljudi“, tvrdi Gallup.

On objašnjava kako su tragovi na vratu riba bili smeđe boje i kako sliče na ektoparazite, što je značajno promijenilo test jer su čistači „opsjednuti“ ovim organizmima. Kao alternativno objašnjenje, Gallup tvrdi da su čistači jednostavno reagirali na drugu ribu, ohrabrujući ju da se otarasi parazita.

On, ipak, odaje priznanje znanstvenicima za trud koji su uložili. Dodaje kako bi, ako su ove ribe zaista svjesne sebe, on bio „apsolutno iznenađen“.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/