prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Rizična ponašanja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Bjelovarsko-bilogorske županije organiziralo je 26. lipnja 2013. stručni skup pod nazivom “Rizična ponašanja djece i mladih”.

Skupu su nazočili župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs te pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andrea Prugovečki Klepac koji su svojim dolaskom i obraćanjem dali veliku podršku radu na području prevencije.

O rezultatima istraživanja govorili su predsjednik povjerenstva dr. med. Vladimir Halauk, voditeljica istraživanja i županijska koordinatorica za školske preventivne programe Ornela Malogorski, psihologinja Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Renata Hunjadi – Brzović, voditeljice županijskih vijeća za preventivne programe u osnovnim i srednjim školama Ines Mihajlović i Irena Simić te školski pedagozi Kristina Kelemin, Antonija Hanžek i Juraj Marković.

Rezultati istraživanja su vrlo zabrinjavajući. Ako gledamo razred od 30 učenika vidimo da 25 učenika kaže da im je u školi dosadno, tri učenika doživljavaju ili svjedoče nasilju u obitelji ili u vezama, 11 ih je doživjelo verbalno nasilje u zadnjih mjesec dana, a čak 23 putem Interneta, 20 učenika je više od četiri sata dnevno na računalu.

Što se tiče konzumiranja sredstava ovisnosti, 15 učenika je probalo cigarete (pet cigarete konzumira svaki dan), 21 učenik je probao alkohol (najviše njih s manje od 11 godina), četiri učenika ima odobrenje roditelja za konzumiranje cigareta, a čak 10 za konzumiranje alkohola, 14 učenika ima iskustvo jakog pijanstva (tri učenika deset i više puta), sedam učenika se kladilo i kockalo, 21 učenik slobodno vrijeme provodi izlazeći s prijateljima u kafiće, za njih 12 roditelji uvijek znaju gdje su i s kim izlaze. Samo pet učenika u slobodno vrijeme čita knjige.

Posebno zabrinjava podatak da je čak 23% učenika (sedam u jednom razredu) razmišljalo o tome da se ozlijedi ili si naudi, a 11% je to i pokušalo. Dobro je što većina navodi da ipak voli ići u školu, da su zadovoljni odnosima s nastavnicima i drugim učenicima u razredu, da poštuju i cijene svoje nastavnike, a u slučaju problema većina bi se prvo obratila roditeljima.

Istraživanje je temelj za izradu preventivnih programa, a sve škole su dobile svoje podatke kako bi lakše odredile prioritete u radu na području prevencije u idućem periodu.

Službenica za prevenciju Policijske uprave Bjelovar Barbara Vukalović predstavila je program „Zdrav za 5“ koji je ove školske godine proveden u 10 osnovnih i tri srednje škole naše županije, te je pozvala škole na suradnju u idućoj školskoj godini.