prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Rosadigitale Week – Tjedan digitalne ruže

Rosadigitale je pokret za jednake mogućnosti u IT sektoru, zajednica žena, muškaraca, djevojaka i dječaka koji udružuju snage u borbi za ravnopravnost spolova. Inicijativa Rosadigitale pokrenuta je u Italiji 2016. godine kao nacionalni pokret, s namjerom proširenja na Europu i cijeli svijet.

Diljem Italije, Europe i šire, događanjima pod nazivom „ružine latice“ Rosadigitale želi upoznati mlade i stare sa svime što se tiče digitalnog. Organiziraju se događanja za one koji tek žele pristupiti svijetu tehnologije i posebni dani za one koji već imaju znanja o temama kao što su programiranje, mrežni marketing, robotika, elektronika, grafički i mrežni dizajn, online novinarstvo, digitalna fotografija i druge teme povezane s tehnologijom. Dobivene informacije ujedinjuju žene, djevojčice, muškarce i dječake u borbi za uklanjanje jaza između spolova i podsjećaju na moto inicijative Rosadigitale: la conquista è informazione ili The conquest is information. Učenje programskih jezika, priče o poznatim informatičarima i informatičarkama, upotreba digitalnih alata i programa za poslovne, kulturne, umjetničke i komunikativne aktivnosti doprinijet će nestajanju nejednakosti spolova u IT sektoru.

Rosadigitale Week (Tjedan digitalne ruže) je manifestacija koja ima za cilj postavljanje ravnopravnih mogućnosti i suzbijanje nejednakosti između žena i muškaraca u svim informatičkim područjima. U organizaciji pokreta Rosadigitale, sada već po treći puta, Rosadigitale Week održava se u Italiji i šire, od 2. do 12. ožujka 2018. godine, povodom Međunarodnog dana žena. U događanjima (radionice, razgovori, seminari, konferencije, online projekti i drugo) pod nazivom ružine latice (rose petals) isticale su se priče o velikim informatičarima i informatičarkama koji su pridonijeli ili još uvijek aktivno doprinose inovativnijem društvu. Događanja mogu organizirati razna udruženja, udruge, osobe, tvrtke i obrazovne institucije svih razina, obuhvaćajući bilo koji dio IT sektora.

Rosadigitale Week u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec 

Poziv za uključivanje u Tjedan digitalne ruže zahvaljujemo eTwinning projektu Explore Scratch i partnericama iz Italije Bianci Giangrande, Danieli Praino i Stefaniji Altieri. Naše događanje prijavili smo na karti događanja i postali prva „ružina latica“ u Hrvatskoj 2018. godine. Pod vodstvom učiteljice informatike Ive Naranđe u Tjednu digitalne ruže sudjelovali su učenici 8. a razreda koji sudjeluju u eTwinning projektu Explore Scratch. Nakon uvodnog dijela i pretraživanja interneta s ciljem pronalaženja poznatih osoba iz raznih područja IT sektora, učenici su napravili Scratch animacije. Nadalje, sudjelovali smo u međunarodnom događanju pod nazivom “Remixa il tuo Petalo in Rosa Digitale” tijekom kojeg je trebalo izraditi Scratch remix.

 

 

Rosadigitale Week u II. osnovnoj školi Čakovec

U Tjednu digitalne ruže sudjelovali su učenici 5. b razreda i učenici osmih razreda. Nakon uvodnog dijela u kojem su učenici upoznati s Tjednom digitalne ruže, učenici petog razreda pretraživanjem interneta pronašli su svjetski poznate informatičare i informatičarke, a zatim su nacrtali Rosadigitale logo pomoću alata Pixilart. Učenici osmih razreda sudjeluju u eTwinning projektu Robotic Challenge i imali su zadatak pretraživanjem interneta pronaći poznate osobe iz svijeta robotike i zatim aplikacijom Sway izraditi prezentacije o svjetski poznatim robotičarima i robotičarkama.