prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

S Erasmusom protiv cyberbullyinga

Odlaskom na mobilnost u turski grad Eskisehir, Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića privela je kraju još jedan KA 229 projekt “Media Smart Citizens of the Future”. U suradnji s partnerima iz Italije, Litve, Portugala i Turske učili su kako se boriti protiv online nasilja i govora mržnje.

Mobilnost u Eskisehiru je trajala od 25. veljače do 4. ožujka, a domaćini su bili učenici i nastavnici iz Srednje škole Süleyman Çakır Lisesi u Eskişehiru u Turskoj. Školu su predstavljale učenice i nastavnice Dora Crnčec, Vida Martinek, Marta Zrinščak, Kaja Novosel, Bore Kolaj, Ankica Šarić i Anita Kola Brundić. Tema mobilnosti bila je “No Hate Speech and Cyberbullying Movement” u kojoj su učenici učili kako prepoznati cyberbullying te kako se protiv njega boriti.

Tijekom provg dijela dana, nakon međusobnog upoznavanja i predstavljanja svojih škola kroz prizmu Erasmusa, podijeljeni u internacionalne grupe, bavili su se temom cyberbullyinga putem različitih prezentacija, radionica, dramskih uprizorenja cyberbullyinga, te su na kraju snimili i podcaste na temu cyberbullyinga.

Drugi je dio dana uvijek bio posvećen zajedničkom druženju i upoznavanju ljepota i kulture Eskisehira i tradicionalne turske kuhinje. Posjetili su i Bursu, prvu prijestolnicu Osmanskog carstva kao i Cumalıkızık, tradicionalno selo pod zaštitom UNESCO-a. Isprobali su i tradicionalnu paper marbling tehniku slikanja, okušali se u izradi tradicionalnih vezenih i tkanih predmeta te posjetili Arheološki muzej i Muzej moderne umjetnosti. U posebnom će im sjećanju ostati večer provedena s obiteljima domaćina.

Ovom mobilnošću, proširili su dosadašnja znanja ne samo na temu cyberbullyinga, već i o drugim državama i kulturama, stekle nova iskustva i upoznale učenike iz različitih dijelova Europe s kojima će još dugo ostati u kontaktu.