prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sedam čuda modernog svijeta

Sedam čuda modernog svijeta predstavlja najveća inženjerska postignuća čovječanstva novog vijeka. U nastavku pogledajte kratki pregled informacija te fotografija spomenutih sedam čuda modernog svijeta.

1. Morski tunel Eurotunel (La manche, Channel Tunnel) 

6. svibnja 1994. svečano je otvoren podzemni i podmorski prolaz koji izravno povezuje Folkestone u grofoviji Kent s francuskom obalom kod Calaisa. Riječ je od 50 km dugom tunelu koji prolazi ispod kanala La Manche njegovim najužim dijelom. Sastoji se od 2 cijevi, dok je treća tu zbog sigurnosti, a služi za održavanje tunela. Suvremeni vlakovi za 35 minuta prevezu putnike s jedne do druge strane, dok se automobili i kamioni prevoze posebnim željezničkim vlakovima s jedne strane na drugu.

2. CN toranj u Torontu

CN toranj nalazi se u kanadskom gradu Torontu. Riječ je o telekomunikacijskom tornju sagrađenom 1976. godine. To je treći najveći toranj na svijetu visok 553.3 metra, a sa njega se odašilje telezivijski, radijski i internetski signal.

3. Empire state Building, New York

Empire State Building je neboder u New Yorku. Zgrada ima 102 kata, a dizajnirali su je arhitekti Shreve, Lamb i Herman. Izgrađena je 1931. godine. Zgrada je dobila ime po nadimku države New York i trenutno je najveća zgrada u New Yorku. Američko udruženje građevinara proglasilo je Empire State Building jednim od sedam modernih svjetskih čuda. Zgrada također pripada Svjetskoj federaciji velikih zgrada, a od 1931. do 1972. godine bila je najviša zgrada na svijetu.

4. Most Golden Gate

Most je izgrađen 1937. godine, a njegova ukupna duljina (uključujući prilaze) je 2737 metra. Golden Gate je bio najveći viseći most na svijetu nakon izgradnje 1937. godine, te je odmah postao simbol San Francisca. Trenutno je to osmi najveći viseći most u svijetu, a drugi u SAD-u, nakon mosta Verrazano-Narrows u New Yorku.

5. Hidroelektrana Itaipu

Hidroelektrana Itaipu na rijeci Parani i granici Brazila i Paragvaja, po proizvodnji električne energije je najveća na svijetu. Maksimalna godišnja proizvodnja električne energije od oko 94.7 TWh. Ideja o izgradnji najveće hidroelektrane na svijetu pojavila se 1966., da bi nakon opsežnih priprema izgradnja započela 1978. Djelomično je završena u travnju 1991., kada je instaliran osamnaesti električni generator. Od tada godišnja proizvodnja energije stalno raste, uz iznimku 1997. i 1998., kada su uragani na brazilskoj strani srušili velik dio prijenosne mreže, pa je proizvodnja bila ograničena propusnom moći neoštećenog dijela mreže.

6. Afsluitdijk, Nizozemska

Nizozemska je stvorila nova kopna na Sjevernom moru izgradnjom barijera i nasipa. Od 1927. do 1932. izgrađeno je preko 30 kilometara nasipa na kojima se nalazi autocesta.

7. Panamski kanal

Panamski kanal je umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski ocean (Karipsko more) s Tihim oceanom (Panamski zaljev). Dug je 81.6 km. Na najužem mjestu je širok 91.5 m, a na najširem 350 m. Dubina iznosi 13.7 m. Uz Sueski kanal predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih arterija svijeta. Sagrađen je godine 1914., a čitavo je područje kanala od 1904. do 1999. bilo pod upravom Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega je prešlo pod nadzor Paname.

 

Fotografije i članak preneseni su s portala Čuda prirode.