prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Siječanj s Anne Frank u Makarskoj

Učiteljica Povijesti Irena Čapeta i učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić iz OŠ oca Petra Perice Makarska su i ove godine provele niz aktivnosti u sklopu školskog projekta “Siječanj s Anne Frank”. Projekt se provodio u 8. a, b i c razredu tijekom prosinca 2023.i veljače 2024. Tako su obilježile Međunarodni dan sjećanja na holokaust koji se inače obilježava 27. siječnja.

S učiteljicom Povijesti učenici su pogledali film o Anni Frank. Također su posjetili službenu mrežnu stranicu Kuće Anne Frank. Zatim su osmislili pitanja za zamišljeni razgovor s Annom Frank, Leom Deutsch, Peterom Ginzom i Avrahamom Koplowitzem. Prije pisanja zamišljenog razgovora su istraživali o njihovim tragičnim sudbinama služeći se mrežnim izvorima. 

Godinama je OŠ oca Petra Perice Makarska uključena u Projekt Šafran. Taj projekt provodi JUSP Jasenovac u suradnji s Holocaust Education Trust Ireland. U sklopu nastave Povijesti učenici svake godine sade lukovice šafrana u spomen na milijun i pol židovske djece i sve druge djece stradale tijekom Holokausta. Žuti cvjetovi šafrana predstavljaju žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

Projekt Šafran obuhvaća cjelogodišnje aktivnosti: sadnju i praćenje rasta lukovica, provođenje dodatnih aktivnosti pomoću priloženih edukativnih materijala s tematikom holokausta i evaluaciju.  Edukativni materijali su izvrsna dopuna udžbenika s ciljem poučavanja mladih o važnosti tolerancije i interkulturalizma, promicanja ljudskih prava i empatije. 

Na satovima Hrvatskoga jezika učenici 8. c razreda gledali su filmove Lea i Darija, Pisci slobode i Život je lijep. Nakon odgledanih filmova učenici su napisali bilješke o pogledanom te osvrte na te filmove. Tako su povezali ovaj projekt s nastavnom jedinicom Osvrt. Obrađen je i Dnevnik Anne Frank kao književno djelo za cjelovito čitanje te su učenici pisali osvrt i na to književno djelo.

Također, u sklopu nastave Hrvatskoga jezika učenici 8. c razreda su interpretirali tekst Željela sam letjeti poput leptira autorice Naomi Morgenstern. Upoznali su se s pojmom odlikovanja Pravednici među narodima. Zatim su istraživali mrežne izvore tražeći informacije kome se dodjeljuje to odlikovanje. Također su istražili koliko je ljudi u svijetu i Hrvatskoj primilo to odlikovanje. 

Učenici triju osmih razreda izrađivali su i leptire s prigodnim porukama mira i tolerancije. Leptiri su izloženi na panou u atriju škole i simboliziraju djecu stradalu u holokaustu.

Autorice: Gorana Babić, prof. i Irena Čapeta, prof.