prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Siječanj s Anne Frank

Učiteljica Povijesti Irena Čapeta i učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić iz Osnovne škole oca Petra Perice Makarska su tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. provele niz aktivnosti u sklopu školskog međupredmetnog projekta “Siječanj s Anne Frank” u 8. a, b i c razredu. Tako su obilježile Međunarodni dan sjećanja na holokaust koji se u svijetu obilježava 27. siječnja.

Učiteljica Irena Čapeta je na satovima Povijesti, u sklopu tema “Rasni, vjerski, nacionalni, politički i ideološki progoni i stradanja” i “Holokaust i drugi zločini protiv čovječnosti”, učenicima osmih razreda prikazala niz prezentacija o holokaustu. Prezentacije su govorile i o nacističkoj ideologiji i rasnim zakonima koji su doveli do progona i stradanja Židova 1933. – 1945. godine.
Nakon virtualnog posjeta muzejima triju koncentracijskih logora; Auschwitz, Belzec i Treblinka; učenici su o njima napisali osvrt. Poseban naglasak u osvrtima je stavljen na uvjete u logorima i sudbine zatočenika. Imajući u vidu strahote nacističkih logora, učenici su izradili plakate s antiratnom porukom koji su izloženi u atriju škole.
S učiteljicom Povijesti su pogledali film o Anni Frank i posjetili službenu mrežnu stranicu Kuće Anne Frank. Nakon toga su osmislili pitanja za zamišljeni intervju s Annom Frank.
Na satovima Hrvatskoga jezika učenici 8. b razreda gledali su filmove Pisci slobode i Život je lijep. Nakon odgledanih dvaju filmova učenici su napisali osvrte na te filmove. Tako su povezali ovaj projekt s nastavnom jedinicom Osvrt. Obrađen je i Dnevnik Anne Frank kao književno djelo za cjelovito čitanje te su učenici pisali osvrt i na to književno djelo.
Također, u sklopu nastave Hrvatskoga jezika učenici 8. b razreda su interpretirali tekstove Mali krijumčar autorice Henryke Lazawart te Željela sam letjeti poput leptira autorice Naomi Morgenstern. Upoznali su se s pojmom odlikovanja Pravednici među narodima te su istraživali mrežne izvore tražeći informacije kome se dodjeljuje to odlikovanje, kao i koliko je ljudi u svijetu i Hrvatskoj primilio to odlikovanje. Budući da su ranije obradili nastavnu jedinicu Problemski članak, učenici su u sklopu ovog projekta trebali napisati i problemski članak o govoru mržnje te posljedicama ignoriranja nasilja i diskriminacije.
Ciljevi ovog projekta bili su:
  • osvijestiti mlade ljude zašto je i danas važno čitati o Anne Frank i učiti o holokaustu
  • moći prepoznati uzroke i posljedice primjera diskriminacije u svakodnevnim situacijama i primjereno reagirati na njih, protiviti se stereotipima, predrasudama i govoru mržnje
  • razvijati empatiju, zalagati se za svoja i tuđa prava
  • promicati ljudska prava
  • objašnjavati te uvažavati potrebe i osjećaje drugih
  • razvijati kritičko mišljenje
  • analizirati međusobne odnose i dinamiku u pojedinim društvima tijekom 20. stoljeća.
Svake godine učenici škole, sudjeluju u međunarodnom “Projektu Šafran” (The Crocus Project). Taj projekt je pokrenut na poticaj Europske unije, u okviru programa “Europe for citizen”, u suradnji s Irskim ministarstvom integracija i Irskom zakladom za edukaciju o holokaustu. Cilj je upoznavanje mladih s temom holokausta i podizanje svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.