prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

SKIG-ovci iz Gunje na zatvaranju krugolandijskog Novigradskog proljeća

Učenici iz Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje, odnosno članovi školske filmske družine SKIG: Mia Dugonjić, Ana Čagalj i Lorena Perek zajedno s voditeljicom filmske družine dr. sc. Anitom Tufekčić bili su dio ovogodišnjeg krugolandijskog Novigradskog proljeća i polaznici televizijske radionice, koju su zajedno sa 14 polaznika vodili Lara Drušković i Stjepan Petković.

U centru za manifestacije i kulturu Novigrad – Cittanova (CMIK), u petak, 12. travnja 2024. godine, u 20 sati, zatvoreno je u 34. Novigradsko proljeće, smotra darovitih učenika iz cijele Hrvatske od 5. do 8. razreda osnovne škole koji se u sklopu izvannastavnih aktivnosti bave stvaralaštvom u raznim područjima.

I ove je godine Škola stvaralaštva ponudila široku lepezu radionica koje uvijek povezuje i objedinjuje jedna tema a ovogodišnja je bila Krug, na koju je različitim izražajnim sredstvima – rječju, slikom, zvukom i pokretom, u čak 19 različitih radionica, svoju kreativnost izrazilo više od 300 nadarenih osnovnoškolaca iz čitave Hrvatske.

Učenica Mia Dugonjić za iskustvo na Novigradskom proljeću kaže da je bilo fenomenalno. Kako je bila prošle godine, znala je da ju čeka predivnih sedam dana gdje će upoznati puno novih ljudi koje će pamtiti do kraja života. Na televizijskoj radionici je naučila nešto više o kameri, a to ju najviše i zanima. Nada se da će sudjelovati i sljedeće godine jer joj pomisao na Novigrad budi puno lijepih uspomena. Učenice Ana Čagalj i Lorena Perek kažu da će im Škola stvaralaštva ostati u nezaboravnom sjećanju jer im je bilo preodlično. Na televizijskoj radionici naučile su puno novih stvari od čega izdvajaju snimanje i montažu, i nadaju se da će biti dio novigradske luke snova i iduće godine. Anita Tufekčić, voditeljica filmske družine u gunjanskoj osnovnoj školi i hospitantica na televizijskoj radionici oduševljena je darovitošću učenika koji kroz samo šest dana, u tom očaravajućem okruženju koje potiče kreativnost, nezaustavljivo stvaraju nova umjetnička djela.

U Novigradu jedno je neupitno pravilo – uvijek biti autentičan. Na pozornici, dok su svi zajedno pjevali himnu, te riječi su se urezale duboko u naša srca: “Primavera, primavera, Cittanova, Cittanova – Novigrad, pristanište Snova”. Organizatori “Novigradskog proljeća” bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje i Osnovna škola – Scuola elementare Rivarela, Novigrad.