prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

SKILLS u Hrvatskoj

Tehnička škola u Požegi bila je domaćin druge mobilnosti u Erasmus+ KA2 projektu “With the Skills of the Future for a Successful Job and Life” koja je održana od 9. do 15. studenog 2021. godine.

Bila je to prva mobilnost za učenike u ovom projektu, jer je mobilnost u Estoniji, održana u prosincu 2019. godine, bila namijenjena nastavnicima. 16 sudionika (11 učenika i 5 nastavnika) stiglo je iz Estonije, Italije i Turske u Požegu. Uz 12 učenika i 7 nastavnika škole sudjelovali su u mobilnosti projekta pod nazivom “We a ready for the digital World”. U projektu sudjeluju škole iz pet zemalja:

  • Kanepi Gümnaasium, Estonija, Kanepi (koordinator)
  • Suleyman Demirel Anadolu Lisesi, Turska, Istanbul
  • Osnovna šola F. S. Finžgarja Lesce , Slovenija, Lesce
  • Tehnička škola, Hrvatska, Požega
  • IIS Petrucci Ferraris Maresca, Italija, Catanzaro

Učenici i nastavnici iz Slovenije, nažalost, nisu došli u Požegu zbog složene situacije u Sloveniji uslijed COVID pandemije. Pojedine aktivnosti pratili su online putem Zoom aplikacije. Domaćini mobilnosti, Tehnička škola organizirali su doček partnerskih timova. Učenički timovi putem prezentacija i videouradaka predstavili su škole i gradove iz kojih dolaze. Profesor Zoran Galić, ravnatelj Tehničke škole, gostima je uz vođeni obilazak predstavio školu.

Team building aktivnost, Escape room – Let’s meet Croatia učenicima gostima omogućila je upoznavanje Republike Hrvatske. Pripremili su je učenici škole uz vođenje učenika Emanuela Grbca. Sudionici su posjetili Poduzetnički inkubator u Požegi, kojim upravlja Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega. Uz predstavljanje uloge i rada, u obilasku nekoliko radionica susreli su se s vlasnicima, među njima i bivšim učenicima Tehničke škole. Posjet je organizirao ravnatelj Zoran Galić. Slijedio je prijem zamjenika županice, gospodina Ferdinanda Trohe u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije.

U radionici “Digitalne kompetencije” održanoj u školi, učenici su u timovima škola uz pomoć učenika domaćina, istraživali posebnosti regije u vezi s kulturom i prometom kako bi otkrili originalnu turističku rutu koja bi njihovu regiju mogla učiniti zanimljivim mjestom za posjetitelje.

Učenici su izrađivali vremensku liniju tradicijskih i kulturnih festivala, opisivali putovanje iz svog  grada do najbliže zračne luke, te izradili komičan strip o tom putovanju s njima kao sudionicima. Pri tome su primjenjivali razne digitalne alate. Na zajedničkoj digitalnoj ploči u alatu flinga.fi svojim komentarima izrazili su spremnost za digitalni svijet. Radionicu su pripremili profesori Tomislav Živković i Marina Mirković.

Održan je sastanak mentora u kojima su analizirane aktivnosti u projektu koje su se odvijale online uslijed COVID pandemije. Dogovoreni su termini ostalih mobilnosti u 2022. godini. Analizirana je mrežna stranica projekta. Drugog dana na putu do Osijeka, sudionici mobilnosti posjetili su Đakovo, srce Slavonije te katedralu-baziliku Sv. Petra sagrađenu u neogotičko-romanskom stilu.

Nacionalni Centar za sigurniji Internet djeluje unutar Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.  Vodeća je organizacija koja djeluje već više od deset godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta. U konferencijskoj dvorani Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara održano je predavanje na temu “Safer Internet Centre”. Nakon uvodne riječi ravnatelja Tomislava Ramljaka i načelnika sektora policije Osječko-baranjske županije, Ivana Pakšića, predavačice Martina Nikolić i Vanja Šokić održale su zanimljivo interaktivno predavanje. Prikazani su rizici kojima smo svakodnevno okruženi u online svijetu, vršnjačko kiberzlostavljanje – što istraživanja pokazuju, a što mladi misle o tome. Sudionici predavanja naučili su kratku poruku koja puno znači: “Stop. Block. Tell.” – prijavite neprimjereno ponašanje i sadržaje na internetu i obratite se za pomoć osobama od povjerenja u slučaju potrebe. Predavanje je održano u dogovoru s prof. Marinom Mirković koja surađuje s Centrom za sigurniji Internet u obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta niz godina.

U šetnji Osijekom učenici i nastavnici posjetili su konkatedralu Svetog Petra i Pavla koja je drugostolna crkva Đakovačko-osječke nadbiskupije. Posjetili su Muzej Slavonije koji je jedan od glavnih nositelja kulturnog života grada Osijeka, te jedan od najstarijih muzeja i najveći muzej općeg tipa u Republici Hrvatskoj.

Treći dan mobilnosti započeo je prijemom zamjenika gradonačelnika, Borislava Miličevića u Gradskoj vijećnici u Požegi. Potom je slijedilo putovanje u Slavonski Brod gdje su sudionici posjetili Strojarski fakultet. Redoviti profesor dr. sc. Leon Maglić održao je zanimljivo predavanje u kojem je predstavio fakultet ali i područja strojarstva odnosno zanimanja korisna u budućnosti. Objavio je 20 znanstvenih i stručnih radova u zemlji i inozemstvu a prisutne je upoznao sa svojim specijalnostima: kontrola i osiguranje kvalitete, pouzdanost proizvoda i certifikacija po nizu normi ISO. Posjet Strojarskom fakultetu organizirala je profesorica Mirjana Pavlović.

Uz šetnju Slavonskim Brodom, sudionici su posjetili prvi svjetski Muzej tambure unutar Brodske tvrđave. Predstavio ga je gospodin Mladen Rakić, član Brodske udruge tamburaša. U samom postavu mogu se vidjeti tambure četiri najpoznatija sustava gradnje od kraja 19. stoljeća do danas. Tu je i obilje fotografija, video i audio zapisa, plaketa, priznanja, notnog materijala koji pokazuju povijest tambure i tamburaške glazbe na našim prostorima. Sudionicima je bio zanimljiv kutak za majstorsku radionicu gdje im je predstavljen postupak gradnje tambure. Putovanja na mobilnosti, povijest i znamenitosti pojedinih gradova Slavonije sudionicima je predstavio profesor Alen Farkaš.

Četvrti dan započeo je predstavljanjem aktivnosti potrage za skrivenim blagom Požege koje je za učenike pripremio profesor Hrvoje Mikolčević. Učenici su u međunarodnim timovima šetnjom Požegom uz svoje pametne mobitele otkrivali lokacije na kojima su ih čekali i prigodni pokloni – požeški suveniri. Dodatnu čar upoznavanja Požege, gostima je omogućila manifestacija “Okusi jeseni u Požegi”, štandovi s bogatom i ukusnom ponudom vezanom za Martinje, Bučijadu i Kestenijadu.

U školi je održana prezentacija i radionica s dronovima koju su organizirali profesor Tomislav Živković i učenik Filip Križanac. Učenici su bili oduševljeni upravljanjem dronovima u području školskog igrališta. U sportskim aktivnostima koje je organizirao profesor Milan Trgovčić, učenici i nastavnici sudjelovali su, prema izboru, u košarci, odbojci, nogometu, stolnom tenisu ili badmintonu.

Posljednjeg dana mobilnosti prof. Hrvoje Mikolčević održao je predavanje o time-lapse videu, odnosno fotografiji gdje je određeni prizor uslikan više puta u određenim vremenskim intervalima. Primjenjuje se kod prizora koji se sporo mijenjaju. Objašnjena je izrada odnosno snimanje fotografija uz prikaz primjera.

Učenici su potom u timovima izrađivali članke u kojima su opisivali aktivnosti tijekom prethodna četiri dana. Osvrnuli su se na vještine koje su naučili odnosno razvijali tijekom mobilnosti. Održana je evaluacija mobilnosti te svečana podjela certifikata za sudjelovanje i prigodnih medalja. Svi su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem uz samoostvarenje osobnih vještina i kompetencija.  Projekt SKILLS sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se početkom siječnja 2022. godine u Istanbulu.