prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Škola budućnosti: Program umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole

Škola budućnosti naziv je prvog STEM programa umjetne inteligencije (AI) za osnovne i srednje škole, koji će od veljače 2021. godine tvrtka STEMI provoditi u suradnji s Infobipom, uz podršku A1 Hrvatska. Zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje do 31. siječnja 2021. godine na mrežnoj stranici Škole budućnosti.

Cilj ovog projekta je otvoriti polaznicima osnovnih škola prozor u tehnološku budućnost tako da im se kroz praktičan rad približi svijet AI-ja stvarajući tako inženjere umjetne inteligencije, uz jačanje veze između IT sektora i obrazovanja.

Stemi je ljetos počeo s istraživanjem izvedivosti ideje i razradom, a u listopadu su udružili snage s Infobipom, jednim od hrvatskih od tehnoloških lidera čiji će inženjeri uz Stemijeve raditi s učenicima za koje pripremaju digitalne materijale i razvojno okruženje kako bi na svom projektu mogli raditi od kuće ili u školi.

Projekt je predstavljen učiteljima na CARNET-ovoj konferenciji CUC, nakon čega je broj prijava za uključenje bio puno veći od planiranog broja škola. Organizatori ističu da im je ideja da učenici formiraju razvojne timove i da kao prvi korak prouče UN ciljeve održivosti, odaberu jedan od ciljeva i istraže koji problem mogu riješiti AI chatbotom unutar tog cilja.

Zatim mogu istražiti domenu problema, definirati znanje koje bot mora moći pokriti te krenuti s implementacijom. Ističu kako vjeruju da škole trebaju biti i mjesta na kojima se zamišlja i stvara budućnost i da će zato učenicima dati zadatak da zamisle kako će svijet izgledati za 10-20 godina kada će AI biti svuda oko nas.

Zahvaljujući podršci brojnih kompanija, projekt Škola budućnosti implementirat će se u više od 40 škola diljem Hrvatske, a završetak projekta očekuje se u svibnju 2021. godine.