prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Škola za školu – donacija zaštitnih vizira

Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirala je zaštitne vizire za nastavno i nenastavno osoblje  Industrijske strojarske škole iz Zagreba. Nastavnici Industrijske strojarske škole iz Zagreba povezali su se s nastavnicima iz vinkovačke Tehničke škole Ruđera Boškovića na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike CUC21: Na granici mogućega u 2019. godini. 

 

Razdoblje epidemije bolesti COVID-19 odgodilo je planove za suradnju učenika dvije škole. S obzirom na novonastalu situaciju, kolege iz Vinkovaca nisu nimalo dvojili pri pružanju pomoći nastavnicima iz Industrijske strojarske škole. Naime, donirali su im 70 zaštitnih vizira za nastavno i nenastavno osoblje škole kako bi se što bolje pripremili za primjenu mjera u sprječavanju i suzbijanju epidemije COVID-19 u novoj nastavnoj godini. Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca među prvima u Hrvatskoj krenula je u izradu zaštitnih vizira. Nastavnik računalstva i elektro skupine predmeta Danijel Pobi iznimno je aktivan u globalnoj zajednici za 3D ispisivanje. Na početku pandemije zajedno sa svojim “3D print timom”, koji čine i ravnatelj Mate Vukušić i nastavnik Zvonimir Međugorac, krenuo je u podvig izrade zaštitnih vizira školskim 3D pisačima za sve one kojima su u ovim vremenima prijeko potrebni. 

Priključili su se inicijativi za izradu zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike, a radom u tri smjene dosegnuli su brojku od gotovo 5 000 zaštitnih vizira koje su donirali zdravstvenim djelatnicima i ustanovama. Nakon nekog vremena, donacijom materijala ili novca i ustupanjem 3D pisača, u cijeli projekt se uključuju i druge ustanove (škole, gradska knjižnica i udruge). Viziri se na 3D pisačima izrađuju neprestano. Od početne proizvodnje od 15 komada vizira dnevno, zahvaljujući donacijama, proizvodnja je povećana na 140 komada dnevno. Takav način rada iziskuje i popravke 3D pisača kao i veliku količinu utrošenog materijala za izradu vizira. Probleme i prepreke s kojima se u školi susreću primjetila je i reagirala na njih lokalna, ali i šira zajednica. Uključile su se tvrtke i javne ustanove, brojni pojedinci kao i istaknuti sportaši koji su prepoznali entuzijazam nastavnika Danijela Pobija i Zvonimira Međugorca, a kojima je podršku neprestano pružao ravnatelj Mate Vukušić. Vrijedan tim iz Vinkovaca stekao je zahvalnost ne samo nastavnog i nenastavnog osoblja zagrebačke Industrijske strojarske, već i tisuća ljudi diljem Hrvatske.