prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Školska knjižnica: moje sretno mjesto” – središnja proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2023. u Puli

Ovogodišnja proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica u Hrvatskoj bila je obilježena samostalnim stručnim skupom i Skupštinom Hrvatske udruge školskih knjižničara, koji su se održali u Puli od 23. do 24. listopada.

Tema skupa, “Školska knjižnica: moje sretno mjesto”, odražavala je važnost knjižnica kao prostora radosti učenja i stvaranja znanja. Stručni skup okupio je školske knjižničare i stručnjake iz područja školskog knjižničarstva, naglašavajući važnost dijaloga i razmjene iskustava unutar struke. Prvi dan skupa obilježen je plenarnim izlaganjima i primjerima dobre prakse, dok je drugi dan bio rezerviran za stručni izlet i upoznavanje kulturnih znamenitosti Pule.

U okviru plenarnih izlaganja dr. sc. Kristina Romić, stručnjakinja iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavila je analizu stanja školskih knjižnica iz 2022. godine na županijskoj i nacionalnoj razini. Njezino izlaganje istaknulo je važnost statističkih podataka u praćenju učinkovitosti školskih knjižnica te potrebu za usklađivanjem sa standardima i kriterijima. Liana Diković, voditeljica Matične razvojne službe za školske knjižnice u Istarskoj županiji, predstavila je perspektive školskih knjižnica na lokalnoj razini. Istaknula je razlike među gradovima i između osnovnih i srednjih škola te potrebu za prilagodbom pristupa svakoj zajednici. Vanja Jurilj, dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, predstavila je najnoviji Standard za školske knjižnice, ističući ključne promjene u odnosu na prethodni standard. Posebno je naglašen Članak 13. koji propisuje financiranje nabave knjižnične građe. U posljednjem dijelu plenarnih izlaganja, Jurilj je podijelila savjete kako stvoriti poticajno okruženje u knjižnicama.

Goranka Braim Vlahović iz Osnovne škole Jurja Habdelića, Velika Gorica, podijelila je svoje iskustvo primjera dobre prakse u školskom knjižničarstvu kroz projekt “Školska knjižnica – moje sretno mjesto”. Ovaj projekt predstavlja primjer kako školska knjižnica može postati inspirativno okruženje za učenike. Željka Kondić Dabo i Dragica Pršo predstavile su projekt “Book patrol”, koji je financiran sredstvima MZO za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Projekt je uključivao postavljanje kućica za knjige te poticalo čitanje među učenicima. Amadea Draguzet i Dragica Pršo predstavile su rezultate istraživanja o čitalačkim navikama učenika osnovnih i srednjih škola Istarske županije. Istraživanje je obuhvatilo zainteresiranost učenika za čitanje lektirnih i izvanlektirnih naslova te čimbenike koji utječu na njihove čitalačke navike. Posljednji primjer dobre prakse bio je predstavljen od strane Majde Milevoj Klapčić iz Srednje škole Mate Blažine, Labin. Medijska grupa škole aktivno sudjeluje u promicanju čitanja i medijske pismenosti među učenicima.

Skup je završen gledanjem video-priča u aplikaciji Flip  proizišle iz međuknjižnične suradnje Osnovne škole Jagode Truhelke i Osnovne škole Grigor Vitez iz Osijeka. Učenici su snimali videe u njihovim knjižnicama navodeći svoje osobne razloge zašto vole čitati i boraviti u knjižnici. Ove priče, snimljene pod vodstvom školskih knjižničarki dr. sc. Irene Bando i dr. sc. Marije Purgar. Također su bile diseminacija seminara “Visual Arts as a Tool for Communication and Learning” u okviru Erasmus plus projekta “Krea(k)tivnost suvremenog učenja”.

U popodnevnim satima drugog dana održana je 21. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara. Na skupštini su razmotrena pitanja od važnosti za rad udruge, a predsjednica Goranka Braim Vlahović vodila je radni dio Skupštine. Večernji dio Skupštine bio je svečan, obilježen dodjelom Nagrade Višnja Šeta i Nagrade Poezija među profesijama. Nagrade su dobile školske knjižničarke Ksenija Kesegi Krstin, Marija Bratonja i Livija Ružić.

Drugog dana skupa, sudionici su imali priliku sudjelovati u stručnom izletu, tijekom kojeg su posjetili kulturne znamenitosti grada Pule. Razgledali su Povijesni i pomorski muzej Istre, Zerostrasse, Malo rimsko kazalište, Arenu i Galeriju C8, gdje su se upoznali s izložbom Hugo Pratt. Izlet je završen posjetom Školskoj knjižnici Gimnazije Pula, gdje ih je dočekao kolega Dejan Zelenak.

Ovogodišnji skup bio je prilika za jačanje suradnje među školskim knjižničarima, dijalog o stanju u struci i razmjenu iskustava. Naglasak na sreći kao ključnom elementu školske knjižnice odražava važnost stvaranja poticajnog okruženja za učenje i razvoj učenika.

Tekst: dr.sc. Irena Bando, stručna suradnica knjižničarka izvrsna savjetnica, dr.sc. Marija Purgar, stručna suradnica knjižničarka savjetnica