prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski projekt “I bi svjetlost”

Školskim projektom “I bi svjetlost” u Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića u Sinju, obilježen je 16. svibnja – Međunarodni dan svjetlosti.

U  projektu su sudjelovali učenici osmog razreda, učiteljice Hrvatskog jezika: Helena Budimir i Antonija Mršić, učiteljica Fizike Katja Gusić, vjeroučiteljice: Bosiljka Mandac i Danja Milun. Voditeljica projekta bila je Helena Budimir.

Učenici su na Hrvatskom jeziku obradili obavijesni tekst o svjetionicima, samostalno su istraživali podatke o hrvatskim svjetionicima te su pripremili tekstove i slike najljepših hrvatskih svjetionika. Tijekom školske godine izrađivali su fotografije svjetlosti u prirodi. Na Fizici su učili o nastanku i značenju svjetlosti, analizirali su rasprostiranje i odbijanje svjetlosti, nastanak slike u zrcalu, lom i odbijanje svjetlosti na granici dvaju optičkih sredstava te su pripremili prezentaciju. Na Vjeronauku su analizirali poruku biblijskih tekstova o stvaranju svijeta i čovjeka iz Knjige postanka te prepoznavali kako Biblija tumačena kroz učiteljstvo Crkve predstavlja ključ za razumijevanje egzistencije vjernika. Samostalno su izradili plakate o simbolu svjetlosti u Knjizi postanka, u Euharistiji te u blagdanima Božića i Uskrsa. Prepoznavali su i analizirali današnje predrasude prema ljudima te u svjetlu Isusova odnosa prema drugima prosuđivali vlastite stavove i ponašanja u svom okruženju. Tijekom učeničkih aktivnosti ostvareni su planirani odgojno-obrazovni ishodi vezani za školski projekt.

Učenički radovi, potaknuti motivom svjetlosti, izloženi su na školskim panoima. Povezujući kulturu, znanost i vjeru, učenici su prikazali svojim vršnjacima koliko je svjetlost bitna za ljudske živote.