prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Smogovci dobili mural u Zagrebu

Umjetnička intervencija – mural ‘Smogovci’ mlade akademske slikarice Mije Matijević na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije, gdje je i snimana serija ‘Smogovci’, izvedena je u povodu jubilarne – 10. Noći knjige i predstavljena u petak uoči te manifestacije.

Mural posvećen “Smogovcima” – braći Vragec, likovima iz romana književnika Hrvoja Hitreca, koji je bio i scenarist istoimene serije, predstavilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugim organizatorima Noći knjige.

Mural je predstavljen u prisutnosti autorice murala Mije Matijević, autora romana i scenarista serije Hrvoja Hitreca, ravnateljice III. gimnazije Darke Sudarević, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, članova Organizacijskog odbora Noći knjige te Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Tako su kultni “Smogovci” u povodu jubilarne Noći knjige kojoj je moto “Ljekovita moć knjige” u svojoj Peščenici dobili i mural.

Kako je istaknuto, mural je izveden s idejom povezivanja likovne umjetnosti s knjigom, u ovom slučaju s knjigom i serijalom “Smogovci”, a prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec.

Izvedba ovoga murala najavljuje buduću suradnju i na izvedbi novih murala inspiriranih književnim djelima tijekom ove godine proglašene Godinom čitanja.

Naime, oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenima knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi, uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijest o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju, i filmske umjetnosti.

“Smogovci” su dječja humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu zagrebačke gradske četvrti Peščenice. Prvi put emitirana je na TV postaji RTV Zagreb 1982. a njezino veliko finale bilo je 1997. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca koji je i  autor scenarija za seriju.

Pripovijest je to o mladim članovima hrvatske obitelji Vragec koji žive u Naselku, neuređenom naselju u zagrebačkoj četvrti Peščenici. Za šestoricu braće život nije bio lak, odrasli su bez očeve prisutnosti, a majka Melita morala je nekako prehraniti svoju obitelj te je prihvatila posao u dalekoj Njemačkoj.

Autor naslovne fotografije: Juraj Vuglač