prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sritan ti Dan grada – lipa moja Makarska!

I ove su se godine, 24. listopada, učenici Srednje strukovne škole u Makarskoj prisjetili važnoga datuma u našoj povijesti kada je 1865. hrvatski jezik u makarskom Obćinskom viću postao službeni u govoru i pismu.

Makarska je među najstarijim gradovima na hrvatskom dijelu Jadrana. Najviši vrh na Biokovu je sveti Jure s 1 762 metra. Među arheološkim lokalitetima najstarija je pećina Bubnjavača iznad svetišta Vepric. Lokaliteti u podplaninskim zaseocima Makru i Kotišini potvrđuju život u brončanom dobu iz 2200.-800. pr. Kr. Makarska, kao Mucru, navodi se polovinom 7. st. Makarska se u izvoru 9. st. navodi kao Mucules.

Makarska se češće spominje u 14. i 15. st. u vrijeme plemstva Kačića. Makarska je od kraja 15. st. do 1684. uglavnom pod vlašću Osmanlija. Godine 1695. prema navodima Makarska ima tek 171 stanovnika. Barokna katedrala sv. Marka i sv. Jeronima podiže se 1700.-1758. inicijativom biskupa Nikole Bijankovića (1695.-1730.). Zaštitnik je grada sv. Klement. Mletačka česma izgrađena je 1755. U središtu glavnog gradskog trga postavljen je 1767. štandarac s reljefom sv. Marka za zastavu Mletačke Republike.

Na središnjem makarskom trgu brončani kip pjesniku fra Andriji Kačiću Miošiću postavljen je 1890. Autor brončanog kipa pjesniku fra Andriji Kačiću Miošiću je Ivan Rendić. Početkom 20. st. u makarsku je luku uplovljavalo i više od 30 parobroda. U Vepricu je biskup Juraj Carić utemeljio svetište Gospe Lurdske 1909. Makarsko-vrgoračka brigada Hrvatske vojske utemeljena je 21. prosinca 1991. U franjevačkom samostanu među oko sto tisuća svezaka knjiga čuvaju se i 24 inkunabule, knjige tiskane u 15. st. Malakološki muzej utemeljen je 1963. Botanički vrt u Kotišini osnovan 1984. zaslugom fra Jure Radića. Spomenik revolucije iz 1974. nalazi se na Glavici. Skulptura sv. Petra čuva naš grad od 2009. U Kotišini je uređen Spomen-dom o. Petra Perice. Najveća makarska legenda je, uz Alena Bokšić, vječni Josko Vusio. Makarski gradonačelnik je Zoran Paunović. / Izvor: Marinko Tomasović, povjesničar umjetnosti i arheolog/

Uz uređenje izložbenog panoa, videozapis o ljepotama i znamenitostima grada, četrdeset i tri učenika pristupila su kvizu kako bi provjerila svoje znanje o gradu. Frizeri, pomoćni kuhari, instalateri, automehaničari i hotelijersko turistički djelatnici saznali su da je Makarska i studentski grad. Događanje su pomogli osmisliti i s učenicima provesti i stručna učiteljica Matija Bilić i profesor matematike Mario Puharić.

Ostvareni su odgojno-obrazovni ishodi na razini predmeta Hrvatski jezik: SŠ HJ A.2.3., SŠ HJ B.2.3., SŠ HJ B.2.4., SŠ HJ C.2.1., kao i MPT uku A.4/5.1., uku A.4/5.3., osr. B.4.2., ikt C.4.3.