prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručna praksa u ulozi profesionanog razvoja nastavnika u strukovnim školama

Djelatnici obrazovnih institucija su primjeri profesija koje zahtijevaju kontinuirano profesionalno učenje tijekom cijele karijere.

Stručna praksa je most povezivanja teorije i prakse. Programi stručnog usavršavanja nastavnika u vidu stručne prakse jačaju osobni profesionalni razvoj. Nastavnici će biti metodički usmjereniji na poboljšanje praktičnih vještina kod svojih učenika u obrazovnom procesu.

Nastavnici imaju temeljna strukovna znanja u svojim domenama, ali najbolji način za napredovanjem je praktično radno iskustvo. Nastavnici se suočavaju s brojnim izazovima u nastavi. Jedan od njih je primjenjivost konceptualnog znanja u realnom sektoru. Integriranjem konceptualnog znanja i prakse u vidu stručne prakse, nastavnicima se olakšava da bolje implementiraju predmetne kurikulume na konkretnim standardima zanimanja.

Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz pomoć projektnih partnera organizirala je drugi ciklus prakse za nastavnike strukovnih škola. Ovakva inicijativa je izvrstan izvor praktičnog iskustva kojeg nedostaju strukovnim nastavnicima.

U prvom ciklusu koji je bio organiziran 2021. godine sudjelovalo je 62 nastavnika. Ove godine nastavnici su prepoznali prednosti job shadowinga te je sudjelovalo 270 nastavnika. Glavni cilj cjelokupne inicijative je izgradnja bolje suradnje i kooperacije između poduzetništva i strukovnog obrazovanja. Nastavnica ekonomske grupe predmeta iz Srednje škole Dalj uključila se u inicijativu odrađujući praksu u jednom trgovačkom lancu u Osijeku u periodu od 21. do 22. travnja 2022. godine.

Ciljevi prakse su predstavljanje strukograma (strukture i organizacije poslovnice) te zaduženja rukovoditelja, odgovornost za implementaciju definiranih koncepata poslovanja. Uz pomoć voditelja sektora prehrambene i neprehrambene robe dobila je uvid u metode kontrole (čistoće, svježine, pridržavanja HACCP Sistema) te dnevna operativa poslova:

  • Izlaganje robe
  • Uređenje regala
  • Označavanje robe
  • Sniženje proizvoda (kada i zašto)
  • Otpis robe