prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručna sekcija Digitalna transformacija obrazovnih institucija u sklopu CECIIS konferencije

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu, u srijedu, 19. rujna 2018. godine, započela je 29. znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2018 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems), jedna od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi. 

Konferencija se održava od 19. do 21. rujna, a u srijedu, 19. rujna održan je Dan e-Škola na kojem je zamjenica ravnatelja CARNET-a gospođa Andrijana Prskalo Maček prezentirala rezultate pilot projekta e-Škole i najavila veliki projekt e-Škole. Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja prof. Lidija Kralj obratila se nazočnima inspirativnim govorom naglasivši da je hrvatski sustav obrazovanja već zakoračio u digitalnu transformaciju kroz projekt e-Škole i eksperimentalni program “Škola za život”. “Uvođenjem digitalnih tehnologija u učenje i poučavanje mijenjamo sustav obrazovanja od prvih razreda osnovne škole do fakulteta”, kazala je prof. Kralj, istaknuvši značajnu ulogu znanstveno-istraživačkog rada FOI-a u razvoju sustava obrazovanja.   

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep prezentirala je rezultate završnog vanjskog vrednovanja projekta e-Škole, a održana je i radionica o „naučenim lekcijama“ u pilot projektu e-Škole. U sklopu stručne sekcije Digitalna transformacija obrazovnih institucija izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i doc. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek predstavile su autore stručnih radova iz osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske među kojima su bile i Sanja Pavlović-Šijanović nastavnica mentorica informatike u Gimnaziji „Vukovar“ i Kristinka Lemaić voditeljica praktične nastave u Industrijskoj strojarskoj školi u Zagrebu. Autorice su izložile svoj rad Webinari i e-Knjiga u nastavi i promociji obrazovnih programa kojim su željele pokazati da život u globaliziranom svijetu ukida prostorna ograničenja i da nam je, uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije i virtualne mobilnosti, cijeli svijet na dohvat ruke. Škole koje prepoznaju značaj virtualne mobilnosti omogućuju svojim učenicima i nastavnicima razvoj kompetencija suradnje i komunikacije, razvoj kreativnog razmišljanja i kritičke analize i razmjenu iskustava iz različitih sredina i područja. Stručnim radom Webinari i e-Knjiga u nastavi i promociji obrazovnih programa autorice su zorno htjele pokazati kako primjena videokonferencije i interaktivnih digitalnih alata, kao metode učenja u nastavnom procesu, izravno utječu na razvijanje komunikacijskih i društvenih vještina. Nadilaženjem prostorne i vremenske barijere postižemo da nastavni proces, učeniku suvremenog društva brzih promjena, bude inovativan i zanimljiv.

U sklopu CARNET-ovog projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” ostvarena je suradnja između Industrijske strojarske škole (ISŠ) iz Zagreba i Gimnazije Vukovar koja je rezultirala globalnim webinarom „Dan sigurnijeg interneta 2018. Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom“ i nizom Skype aktivnosti kojima su učenici unaprijedili svoja znanja, komunikacijske, prezentacijske i organizacijske vještine i u konačnici razvili pozitivan stav prema učenju.

Industrijska strojarska škola provela je i webinar Sigurnost i zaštita zdravlja na radu u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a kako bi informacije o kulturi sigurnosti bile što dostupnije, objavljena je i e-Knjiga Sigurnost i zaštita zdravlja na radu. Uspješnom provedbom dvaju webinara kojima se promovirala ne samo ISŠ, već i strukovno obrazovanje općenito, značajno se povećalo zanimanje učenika za upis u Školu. Državni stručni skup obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održan je u Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici. U samoj školi stručni skup mogao je pratiti ograničeni broj sudionika, no zahvaljujući suradnji s ISŠ-om, domaćini iz Velike Gorice omogućili su praćenje skupa putem webinara svim nastavnicima sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije u Republici Hrvatskoj. Cilj webinara Dan sigurnijeg interneta bio je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe informacijske i komunikacijske tehnologije među mladima. Učili smo o stvaranju, poštovanju i povezivanju nastojeći internet učiniti boljim i sigurnijim mjestom zajedno s još 60-ak škola iz cijele Hrvatske. Cilj webinara i e-Knjige Sigurnost i zaštita zdravlja na radu je interaktivnim pristupom razviti kritičko razmišljanje učenika o otkrivanju i otklanjanju opasnosti, štetnosti i napora koje mogu ugroziti sigurnost i zdravlje osobe na radu, a sve s ciljem sprječavanja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti u svezi s radom. Cilj je promocije Škole i strukovnog obrazovanja osvijestiti važnost nepravedno zapostavljenog strukovnog obrazovanja i pružiti osnovne informacije o Školi, deficitarnim zanimanjima za koja obrazujemo učenike kao i pružanje informacija o mogućnostima stipendiranja učenika.

Cilj praćenja Državnog stručnog skupa putem webinara bio je zaobići prostorno ograničenje broja sudionika i popularizirati webinar kao suvremenu formu profesionalnog razvoja nastavnika. Svaki od naših projekata omogućio je učenicima, ali i nastavnicima da razvijaju svoje digitalne vještine, vještine komuniciranja i da poštuju različitost radeći u timu. Pokazali smo učenicima da se svijet brzo mijenja i da smo i mi nastavnici cjeloživotni učenici.