prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Susret projektnih timova u bugarskom gradu – Burgasu

Učitelji Osnovne škole Spinut iz Splita vratili su se s trećeg susreta projektnih timova u sklopu Comenius projekta Let's meet where our cultures meet (Nađimo se tamo gdje se nalaze naše kulture) koji se održao od 22.4.2013. do 27.4. 2013. u Burgasu, u Bugarskoj. Burgas je treći grad po veličini u Bugarskoj i nalazi se na obali Crnog mora.

Članove hrvatskog tima činile su učiteljice Ivana Bokavšek, Lidija Čajkušić, Ivka Vukman i Maja Jerčić, koordinatorica projekta. Osnovna škola Spinut je koordinator cjelokupnog projekta.

Domaćin posjeta bila je Osnovna škola Sveti Kliment Ohridski, a osim hrvatskog tima gostovali su i predstavnici Poljske, Italije, Grčke, Bugarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litve i Turske.

Comenius multilateralni projekt Nađimo se tamo gdje se nalaze naše kulture je dvogodišnji  multinacionalni projekt devet zemalja, u okviru programa za cjeloživotno učenje, potprograma Comenius te ga u potpunosti financira Europska unija. Razvijen je s ciljem da se učenici partnerskih škola  u projektu upoznaju s kulturama i običajima zemalja s kojima se prije nisu mogli susresti i na taj se način nauče toleranciji prema različitostima.

U sklopu projekta članovi su školskog tima pripremili hrvatska tradicionalna jela u školskoj kuhinji, uz svesrdnu pomoć učenika škole. Brošura s fotografijama i receptima jela je napravljena i podijeljena predstavnicima svih zemalja sudionica u projektu. 

U Burgasu su učenici  iz Turske, Litve, Poljske i domaćina Bugarske, te nastavnici sudjelovali u nizu aktivnosti. Učenicima i učiteljima su predstavljena po tri tradicionalna proljetna jela (krem juha od povrća, pašticada i rožata) te tri tradicionalna ljetna jela (salata od hobotnice, brudet). Posebni interes su izazvale hrvatske tradicinalne slastice – kroštule, rafioli, bobići i mandulat koje su sudionici mogli i kušati. Domaćini su priredili večeru tradicionalnih bugarskih specijaliteta, večer bugarskih plesova i pjesama. Na večeri tradicionalnih jela su sudjelovale i ostale države koje su donijele svoje specijalitete. Neizmjeran trud je uložen u organizaciju ovog susreta, a predivan osjećaj dobrodošlice svim gostima iz 8 zemalja se osjećao na svakom koraku. Učitelji su međusobno razmjenjivali iskustva vezana uz rad s učenicima, školske sustave i dogovarali daljnje aktivnosti u Projektu.

Uz to, na svakom susretu domaćini organiziraju posjet nastavi, obilazak škole, jednu plesnu radionicu i posjet jednoj od lokalnih znamenitosti vezanih uz temu projekta. U ovom su slučaju to bila mjesta na obali Crnog mora: Pomorie, Nessebar, mjesto pod zaštitom UNESCO-a te Sozopol. Domaćini su  odveli sudionike susreta u posjet gradskoj vijećnici gdje ih je primio pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje. Učenici i profesori upoznali su se i sa znamenitostima Burgasa, grada u kojem su sudionici susreta bili smješteni. Sljedeći susret planiran je za lipanj 2013. u Birminghamu, u  Ujedinjenom Kraljevstvu.