prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svaki dobar pripovjedač i u drugome treba probuditi pripovjedača

“Pripovijedati znači – istinski živjeti“ tek je jedna od brojnih mudrih misli koje su održavale bajkama, mitovima i legendama isprepletenu priču tijeka 3. Konferencije o pripovijedanju održane 22. i 23. 8. u hotelu „Varaždin“ u organizaciji Udruge Kreativni studio „Logos“ iz Varaždina. Konferencija je po treći put okupila pedesetak istinskih zaljubljenika, što profesionalnih što tek pripovjedača entuzijasta. 

Tijekom dvodnevne edukacije polaznici su međusobno razmjenjivali iskustva, na mnogo trenutaka uranjali u svijet pripovijedanja bajki, mitova i legendi koje su im prenosile profesionalne pripovjedačice, upijali i osjećali i terapijsku moć priče i pripovijedanja.

Prvi dan konferencije bio je ispunjen predavanjima, primjerima dobre prakse, a okrunjen je Večeri pripovijedanja. Drugi dan edukacije počeo je znanstveno-stručnim okruglim stolom s temom „Važnost pripovijedanja i igre u suvremenom odgoju i obrazovanju“.  Svoje refleksije na zadanu temu dale su Matilda Marković, prof. Hrvatskoga jezika i dramska pedagoginja iz Karlovačke županije, Renata Glavica, učiteljica Hrvatskoga jezika iz Koprivnice i Elizabeta Alković, profesionalna pripovjedačica. Nakon uvodnih refleksija u raspravu na spomenutu temu uključili su se i ostali sudionici konferencije te zajedničkim snagama donijeli niz zaključaka koji će biti objedinjeni i prezentirani javnosti.

U sklopu konferencije upriličena su i dva predstavljanja novih književnih predložaka. Predstavljene su slikovnica Plavi grad, Žuti grad autorice Ljerke Rebrović odgajateljice iz Dječjeg vrtića „Hrvatski Leskovac“ i knjiga Što je smisao nastave književnosti?, autorice Ivane Bašić, profesorice Hrvatskoga jezika.

Sudionici su iako radno naporan dan završili prepuni entuzijazma nošeni mislima da se sve mijenja, ali čovjek ostaje dijaloško biće (I. Bašić), te u nadi da pripovijedanje i njegova moć ne mogu i neće nikada zamrijeti jer se „Iskrenome srcu želja uvijek ostvari.“(usp. Tigar i zmaj)

                                                                                                       Renata Glavica, dipl.uč. mentor HJ