prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečanim programom i dodjelom nagrada obilježen rođendan Nikole Tesle

Dodjelom godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genij za budućnost” u Zagrebu je, uz prigodni glazbeni program i u nazočnosti brojnih predstavnika hrvatske političke, gospodarske i znanstvene sfere, svečano obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle te 9. Dan Nikole Tesle.

Svečani program obilježavanja središnji je dio manifestacije Tesla&friends koja se od 9. do 11. srpnja održava u organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Predsjednica udruge Dragica Mihajlović rekla je na svečanosti u Hotelu Esplanade da udruga već 13. put obilježava rođenje velikoga znanstvenika, čovjeka i humanista Nikole Tesle koji je svojim stvaralačkim radom promijenio svijet.

Na važnost podsjećanja na Teslinu ostavštinu osvrnula se i izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Zagrebu Andrea Doko Jelušić, izrazivši zadovoljstvo što je u Hrvatskoj vidljiv porast zanimanja za rad tog velikog genija za što, kako je rekla, zaslugu dijeli i rad Udruge Nikola Tesla.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith podsjetio je na Teslin doprinos u stavljanju znanstvenih spoznaja u tržišnu, komercijalnu funkciju što je, po njegovim riječima, temelj razvoja velikih svjetskih gospodarstava.

Prorektor zagrebačkog Sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga također je naglasio važnost sinergije gospodarstva i znanosti, odnosno akademske zajednice, upozorivši kako u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat ljudski potencijal kao temelj razvoja društva u cjelini.

Udruzi je na naporima koje ulaže kako bi svojim radom kontinuirano podsjećala na veličinu i doprinos Nikole Tesle zahvalila Amalija Babić iz Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U sklopu svečanog programa održana je dodjela godišnjih nagrada. U kategoriji ‘Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli’ nagradu je dobila Josipa Soldo, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba.