prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan audiovizualne baštine: Povratak u osamdesete

Svake godine, 27. listopada, cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi istaknuo važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa.

Od 26. do 29. listopada 2023., Kino mreža će u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom, besplatno u 29 kina diljem Hrvatske prikazivati tri kultna filma iz osamdesetih godina, kao i jedan film za djecu.

Na programu su tri nezaboravna naslova koji su obilježili osamdesete godine. Komedija Servantes iz malog mista (Daniel Marušić, 1982.), vraća gledatelje u svijet kultne televizijske serije Naše malo misto, uz smijeh i nostalgiju.

Posjetitelji kina moći će pogledati i ljubavnu dramu koja je bila i jedan od najvećih kino hitova 1980-ih. Radi se o melodrami Oficir s ružom (Dejan Šorak, 1987.). Film prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić).

Tu je i glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Ena Begović, Mustafa Nadarević, Tonko Lonza – Glembajevi (Antun Vrdoljak, 1988.).

Uz to, najmlađa publika moći će uživatu u dječjem klasiku Izgubljena olovka redatelja Fedora Škubonje. Priča je to o potrazi seoskog dječaka za izgubljenom (ili ukradenom) olovkom. Film je osvojio niz nagrada, uključujući i Zlatnoga lava za film za djecu na festivalu u Veneciji.

“Nadamo se da će nas ovi klasici podsjetiti na bogatstvo  hrvatske audiovizualne baštine, te na hitnu potrebu za njezinom zaštitom. Uzmite si vremena da uživate u ovim filmovima i putujete kroz vrijeme uz kvalitetne priče koje su ostavile neizbrisiv trag u našem kinematografskom nasljeđu,” poručuju organizatori.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.