prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan zaporki!

Svake se godine, prvog četvrtka u mjesecu svibnju, obilježava Svjetski dan zaporki. Ove su godine taj dan (7. svibanj) obilježili i učenici OŠ Hugo Badalić u Slavonskom Brodu. Aktivnosti su provedene u sklopu eTwinning projekta Let´s celebrate Safe Internet Day together.

Lozinka je niz znakova koji se koristi za pristup internetskim uslugama (npr. virtualnoj učionici, edukativnim sadržajima, online igricama, elektroničkoj pošti, korisničkom računu društvene mreže,…). U online su alatu Nearpod učenici proučili prezentaciju, kojom su se podsjetili što već znaju o zaporkama te naučili i nove sadržaje. Naučili su da zaporka mora imati najmanje osam znakova, mora sadržavati slova i brojke, ne smije sadržavati osobne podatke (ime, adresu, datum rođenja,…), sadrži kombinaciju malih i velikih slova, poželjno je da sadrži i posebne znakove (#, !, %, @,…).

Zaporke bi trebali znati roditelji, ali ne i prijatelji, moramo je mijenjati barem dvaput godišnje, te imati različite zaporke za različite online račune.

Učenici su naučili prepoznati i razlikovati slabu zaporku od jake zaporke, te stvoriti jaku zaporku.
Jaka se zaporka može stvoriti nizom stihova omiljene pjesme ili rečenicom koju lako pamtimo, npr.
U online svijetu pazimo na svoju sigurnost.
početna zaporka bila sadržavala bi prvo slovo svake riječi: Uospnss
zamijenit ćemo tri slova brojkama: U6spn71
dodat ćemo barem dva znaka U!6sp%n71 i stovrili smo jaku zaporku.

Učenici su se upoznali s generatorima zaporki i načinu provjere je li njihova zaporka jaka ili nije. Ali su zaključili i da nije dovoljno samo stvoriti jaku zaporku, nego je treba i zapamtiti!

Učenici su odigrali i igricu Digital Passport na poveznici (s edukativnih sadržaja mrežnog mjesta Common Sense), provjerili su prepoznavanje slabih i jakih zaporki u online igrici te utvrdili stečeno znanje u igrici Imam dobru lozinku s portala Pet za Net.