prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tečaj “Education for sustainable development“

U sklopu Erasmus+ K1 projekta “Green skills”, učiteljica kemije Iva Markulin iz Osnovne škole Pantovčak sudjelovala je na stručnom usavršavanju na tečaju “Education for sustainable develpoment”, koji se održao u Pireju (Grčka) od 13. veljače do 17. veljače 2023. godine.

U organizaciji agencije IDEC tečaj “Education for sustainable development” održao se u veljači 2023. godine u grčkom gradu Pireju. Na tečaju je sudjelovalo 20 polaznika iz različitih europskih zemalja: Rumunjske, Španjolske, Njemačke, Cipra, Turske, Francuske i Hrvatske.

Na ovom tečaju učitelji su se upoznali, razmijenili svoja bogata iskustva i naučili nove strategije i metode učenja o održivosti.

ruke koje drže zemlju i biljkeTečaj je započeo predavanjem o održivosti i održivom razvoju, te je svaki učitelj ukratko prezentirao na koje načine njihova škola potiče održivost. Tečaj se nastavio obradom teme, a učitelji su naučili nešto više o 17 ciljeva održivog razvoja koji su poznati kao i Globalni ciljevi (Sustainable Development Goals, SDGs). Osim toga upoznali su se i s pojmom GreenComp u kojem su opisana 4 kompetencijska područja održivosti koji pružaju zajedničku osnovu za učenike i smjernice za edukatore, unapređujući samu definiciju onoga što održivost kao kompetencija podrazumijeva. Osim toga učili su i o kružnoj ekonomiji te na koji način to približiti učenicima. Također jedna od bitnijih tema bila je WSA flower odnosno ”Whole School Approach” a to je cjelokupni školski pristup održivom razvoju kroz različite smjernice koje podržava škole u oblikovanju obrazovanja za održivu budućnost.

WSA cvijet pomaže da se pitanja održivosti strukturno i koherentno integriraju u školsku organizaciju.

Zadnji dan tečaja održao se u Archelonu, centru za spašavanje kornjača. To je neprofitna udruga čiji je cilj očuvanje morskih kornjača i njihovih staništa u Grčkoj. Glavne aktivnosti su praćenje i istraživanje, spašavanje i rehabilitacija bolesnih i ozlijeđenih kornjača te podizanje svijesti javnosti.