prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Teleskop James Webb snimio zapanjujuće slike svemira

James Webb, najveći i najsnažniji svemirski teleskop na svijetu, snimio je neke zapanjujuće slike svemira otkako je 24. siječnja 2022. otvorio svoje golemo zrcalo i stigao na promatračko mjesto 1,6 milijuna kilometara od Zemlje.

NASA-in svemirski teleskop James Webb, najveći i najmoćniji astronomski opservatorij ikad lansiran u svemir, posljednjih je godinu i pol izbacivao snimke kozmičke ljepote.

Teleskop se vinuo prema božićnom jutarnjem nebu iz Francuske Gijane na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike, na europskoj raketi Ariane. Webb je toliko velik da je morao biti presavijen, poput origamija, kako bi stao u raketu.

Zvjezdarnica vrijedna 10 milijardi dolara jurila je prema svom odredištu udaljenom 1,6 milijuna kilometara od Zemlje, više od četiri puta dalje od Mjeseca.

U subotu 8. siječnja 2022. NASA-in novi svemirski teleskop James Webb otvorio je svoje golemo zrcalo. Posljednji dio zrcala od 6,5 metara okrenuo se na svoje mjesto na naredbu kontrolora leta, dovršavajući rasklapanje svemirskog teleskopa James Webb.

Snažniji od svemirskog teleskopa Hubble, Webb će skenirati kozmos u potrazi za svjetlom koje dolazi od prvih zvijezda i galaksija formiranih prije 13,7 milijardi godina. Kako bi to postigla, NASA je morala opremiti Webba najvećim i najosjetljivijim zrcalom ikada lansiranim, njegovim “zlatnim okom”, kako ga znanstvenici nazivaju.

Ovo ogledalo izrađeno je od berilija, laganog, ali čvrstog metala otpornog na hladnoću. Svaki od njegovih 18 segmenata presvučen je ultratankim slojem zlata koji visoko reflektira infracrveno svjetlo.

Šesterokutni segmenti, veličine stolića za kavu, moraju se prilagoditi u danima i tjednima koji dolaze kako bi se mogli usredotočiti kao jedan na zvijezde, galaksije i izvanzemaljske svjetove koji bi mogli sadržavati atmosferske znakove života.