prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tematska zbirka „Klimatske promjene“ na Hrvatskome arhivu weba

U zadnje vrijeme raste svijest javnosti o klimatskim promjenama i potrebi da se one spriječe ili barem što više ublaže. Službena nacionalna i lokalna tijela kao i međunarodne organizacije vrlo su aktivne u objavljivanju službenih publikacija o strategijama, planovima i programima koji se odnose na tu tematiku.

Jedna je od najpoznatijih UN Agenda 2030 koja donosi 17 ciljeva održiva razvoja, od kojih se trinaesti odnosi samo na klimatske akcije. Knjižnice u svojem djelovanju također trebaju raditi na promidžbi ove i sličnih službenih publikacija kao i mrežnih stranica povezanih s klimatskim sadržajima. U povodu Svjetskoga meteorološkog dana koji se obilježava 23. ožujka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu suradnjom svojih odsjeka, Hrvatskoga arhiva weba i Odjela korisničke službe sa Zbirkom službenih publikacija i Europskim dokumentacijskim centrom, izradila je tematsku zbirku pod nazivom Klimatske promjene.

Zbirka Klimatske promjene sadrži pomno odabran, okupljen i trajno dostupan raznolik izbor mrežnoga sadržaja o toj temi. Sadržaj se odnosi na mrežne stranice, dijelove mrežnih stranica, meteorološki specijalizirane portale kao i pregled aktualnih klimatskih projekata i programa. Uz to, pohranjene su i publikacije službenih državnih i lokalnih tijela u PDF obliku koje se odnose na prijedloge, nacrte i programe očuvanja okoliša s naglaskom na klimatske promjene. Informativni portali također su bitan izvor najnovijih hrvatskih i svjetskih klimatoloških vijesti, pa su tako pohranjeni i njihovi dijelovi povezani s ključnim riječima poput globalnoga zagrijavanja, fosilnih goriva, stakleničkih plinova i dr.

U Zbirci su prikupljena 133 URL-a veličine od 99 GB, a dostupna je na Hrvatskome arhivu weba. Ovo je već treća zbirka nastala u suradnji Hrvatskoga arhiva weba i Odjela korisničke službe. S obzirom na važnost sadržaja te bitnost njegova očuvanja i trajne pohrane, u planu je i daljnja suradnja ovih odjela radi okupljanja tematskih zbirki čiji će sadržaj moći koristiti svi zainteresirani istraživači, znanstvenici i ostali korisnici.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.