prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tematsko druženje uz izložbu “Iz Autorova pera: rukopisna građa Miroslava Krleže”

U prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u srijedu, 5. srpnja u 12 sati, javnosti će biti predstavljena građa iz Krležine rukopisne ostavštine koja prati program 12. festivala Miroslav Krleža.

Na tematskom druženju uz izložbu, o Krleži, njegovu stvaralaštvu i ostavštini govorit će Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Pavle Bonča i Irena Galić Bešker uz umjetničku podršku utemeljitelja i ravnatelja Festivala Miroslav Krleža Gorana Matovića i dramskog umjetnika Sinišu Ružića.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, prema želji samog Miroslava Krleže, postala je dom njegove rukopisne ostavštine. Krležin nasljednik, prim. dr. Krešimir Vranešić, Krležinu je ostavštinu darovao Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ona je otpečaćena po isteku moratorija, točno na dvadesetu obljetnicu njegove smrti. Građa je obrađena u Zbirci rukopisa i starih knjiga, razvrstana i složena u mape u skladu s pravilima knjižničarske struke i uz pomoć istaknutih krležologa (Zorana Kravara, Velimira Viskovića, Vlahe Bogišića) te Krležina bibliografa Davora Kapetanića. Po završetku obrade, njezin je sadržaj objavljen u katalogu Rukopisna ostavština Miroslava Krleže, koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otisnula 2003. godine.

Osobito zanimanje javnosti nedavno je pobudila vijest o pronalasku neobjavljenog fragmenta Krležine dramske „vizije“ Goya u Krležinoj rukopisnoj ostavštini. Otkriće za koje je zaslužan mladi znanstvenik Pavle Bonča, bez sumnje predstavlja veliki doprinos poznavanju rane faze Krležina dramskog stvaralaštva. O značaju tog otkrića svjedoči i činjenica da 12. festival Miroslav Krleža započinje praizvedbom ovog dramskog teksta prema autorskoj zamisli i interpretaciji Zijaha A. Sokolovića.

Osim fragmenta noovotkrivene dramske vizije Goya, posjetitelji tematskog druženja uz Krležinu rukopisnu ostavštinu imat će priliku pogledati i druge tekstove u rukopisu i strojopisu na kojima se temelji ovogodišnji Festival: drame Legenda i Glembajevi, romane Banket u Blitvi i Na rubu pameti, dnevnike, pisma, intervju Predraga Matvejevića s Miroslavom Krležom itd.

Sudjelovanjem u 12. festivalu Miroslav Krleža i tematskim druženjem uz jednodnevnu izložbu Iz Autorova pera: rukopisna građa Miroslava Krleže, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu će obilježiti Krležin 130. rođendan.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb.