prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Termos boca za čuvanje toplog i hladnog pića

Termos boca je staklena posuda s dvostrukim stjenkama koje su na vrhu hermetički zatvorene. Zrak je između te dvije stjenke isisan kako bi se smanjio prijenos topline.

Premda je teooriju vakuuma iznio već 1643. Torricelli, talijanski izumitelj barometra na živu, tek je 1892. Britanac James Dewar izradio prvu bocu s vakuumom.

No, Dewar je propustio taj izum komercijalizirati. Nijemci Reinhold Burger (zajedno s Röntgenom patentirao röntgensku cijev) i Adolf Ferdinand Weinhold su zato 1903. prvo patentirali te 1904. započeli i proizvodnju termos boce. Sam naziv izabran je na pozivnom natječaju koji su partneri raspisali – Therme je grčka riječ za vruće. Partneri su prava na ime i zaštićeni znak svoje tvrtke Thermos GmbH 1907. godine prodali trima nezavisnim tvrtkama Thermos Bottle Company iz Brooklyna, Thermos Limited iz Tottenhama i Canadian Thermos Bottle Co. Ltd iz Montreala.

 

Članak je preuzet s internetskih stranica Tehničkog muzeja Zagreb.