prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

TESLA u Austriji

U razdoblju od 27. veljače do 5. ožujka 2022. godin, škola BHAK/BHAS International Business School Linz u Austriji bila je domaćin treće mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva “Together in Environmental Solutions Learning Activities” (TESLA).

Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega (koordinator) iz Hrvatske, Gimnazija “Coriolan Brediceanu” iz Lugoja, Rumunjska i Kanepi Gümnaasium, Estonija. Aktivnosti učenja imale su za cilj osvijestiti učenike o aspektima zaštite okoliša, istražiti što mogu učiniti kako bi pronašli tehnička rješenja koja bi mogla postići rezultate u ekološkim problemima. Iz škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo šest učenika: Emanuel Grbac, Luka Gomerčić, Nikolina Bagarić, Filip Križanac, Adam Marjanović i Vedran Kolman. S njima su bili profesori: Kristina Šćiran, Marijan Živković i Marina Mirković (koordinatorica projekta). Prvog dana nakon svečanog otvaranja i izvedbe “Ode radosti” na njemačkoj i engleskoj verziji, formirane su međunarodne grupe učenika. Prezentirali su radove izrađene prema programu BBC-a na temu “People fixing the world”.

Slijedio je vođeni obilazak kulturno povijesnih znamenitost Linza. Za vrijeme obilaska, međunarodne  grupe prikupljale su informacije o znamenitostima koje su im dodijeljene kako bi pripremili pripadne članke. Među njima su bile: katedrala (u blizini škole), guvernerova palača, dvorac, Martinskirche – najstarija crkva u Linzu, park uz Dunav i koncertna dvorana, glavni trg sa kužnim stupom i rimskim natpisnim kamenom, stara gradska vijećnica, Schillerplatz sa spomenikom Friedrichu von Schilleru, glazbeno kazalište te zid mira i ljudskih prava na Friedensplatzu, koji je podignut u povodu 500. obljetnice Linza kao provincijskog grada.

Drugog dana održane su dvije radionice. Na prvoj radionici učenici su upoznali kako se sadi pamuk te prerađuje i postaje tkanina. Govorili su o problemima koji su vezani za cijeli taj proces (npr. rad male djeca na poljima pamuka, neadekvatna oprema u tvornicama, uporaba štetnih pesticida). Dobili su priliku da sami izrade konopac od pamuka. U drugoj radionici raspravljalo se o potrošnji vode potrebne za preradu hrane u tvornicama. Kroz igru, učenici su određivali koliko je vode potrebno da bi se dobio određeni prerađeni proizvod. Raspravljali su što se sve uzgaja u siromašnim zemljama i kakav je odnos prema radnicima. U obje radionice, uz razne edukativne igre, razmatran je utjecaj na okolinu.

Treći dan sudionici su posjetili tvrtku Voestalpine u Linzu koja provodi intenzivna istraživanja u proizvodnji visokokvalitetnog čelika korištenjem proizvodnih procesa s niskim i nultim emisijama kao što je ugljično neutralna tehnologija temeljena na vodiku. Grupa Voestalpine je globalni pionir u zaštiti okoliša te su domaćini omogućili i zanimljivo predavanje o planu za budućnost, proizvodnji štetnih plinova i promjenama koje se nastoje postići do 2050. godine. Tvrtka ima muzej kroz koji su sudionici u vođenom obilasku upoznati o njenoj proizvodnji. Zbog velike površine koju tvrtka obuhvaća, slijedio je i obilazak autobusom.

Poslije podne je provedeno u šetnji do Pöstlingberga, popularnom turističkom odredištu s razglednom platformom nad gradom, na 539 metara visokom brdu na lijevoj obali Dunava. Slijedio je posjet Grottenbahnu, svijetu patuljaka i bajki uz vožnju zmajem. Prikaz glavnog trga u Linzu u malom formatu na prijelazu stoljeća vraća posjetitelje u stara vremena. U sporednim ulicama nižu se prizori iz poznatih bajki. U večernjim satima učenici su sudjelovali u kuglanju.

Četvrti dan sudionici su posjetili Tabakfabrik – nekada tvornica duhana, danas uspješno kreativno žarište. Nudi radni prostor za više od 1 700 ljudi u 250 različitih tvrtki, organizacija te jedinstvene prostore za događanja. Tabakfabrik Linz treba se razviti u svjetionik kreativne ekonomije Gornje Austrije. Poslije podne je proteklo u obilasku najstarijeg grada u Austriji – Enns. U ovom srednjovjekovnom gradu mogu se vidjeti mnogi dijelovi gradskih zidina. Gradski toranj je polazište za mnoga otkrića i legende o Ennsu.

Zadnji dan mobilnosti u Austriji posjećen je Ars Electronica centar koji se u suradnji s umjetnicima, znanstvenicima, tehnolozima, dizajnerima, programerima, poduzetnicima i aktivistima iz cijelog svijeta bavi središnjim pitanjima naše budućnosti. Fokus je na novim tehnologijama i kako one mijenjaju način na koji živimo i radimo zajedno. Centar je postao kreativni ekosustav koji uživa svjetski ugled. U školi je organizirana svečana podjela certifikata. Zahvaljujemo školi domaćinu na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji susreta u Linzu. Svim partnerima zahvaljuju na suradnji. Projekt “TESLA” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se početkom svibnja 2022. godine u Estoniji.