prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“The green changemakers” – mladi eTwinneri aktivni u provedbi Globalnih ciljeva održivog razvoja

Nakon što je eTwinning projekt “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama” proglašen najboljim eTwinning projektom u školskoj godini 2020./2021. i nakon što je osvojio najvišu nacionalnu nagradu COMET 2021. i ove školske godine nastavlja se suradnja Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Karlovac.

Novi međunarodni eTwinning projekt pod nazivom “The green changemakers” pokrenule su Sanda Šutalo, profesorica računalstva iz Tehničke škole Karlovac i Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar. Cilj projekta je na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj kroz razvoj kompetencija i aktivno sudjelovanje učenika u području održivog razvoja, a sve to uz osnaživanje partnerstva škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. U projekt je uključeno 62 učenika i 11 nastavnika iz pet škola i tri države. Na području Republike Hrvatske, uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, uključena je Industrijska strojarska škola Zagreb. Međunarodno partnerstvo ostvaruje se u suradnji sa anadolijskom srednjom školom Yunus Emre iz Bingola, Turska i srednjom školom Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh, Armenija.

Aktivnosti projekta potiču učenike na djelovanje i iniciranje djelovanja usmjerenog ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti. Tako je do sada provedeno niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti primjenom metoda inovativnog i iskustvenog učenja kojima se podiže razina znanja, svijesti i vještina za usvajanje “zelenih” životnih stilova u skladu s održivim razvojem. Učenici Gimnazije Vukovar ispred zgrade škole posadili su lukovice šafrana u spomen na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece stradale tijekom Holokausta. Cilj je aktivnosti podići svijest učenika o opasnostima diskriminacije, predrasuda i rasizma pri čemu se sadnjom šafrana i njihovim nicanjem simbolično šalje poruku o nadi u bolje sutra. Uključivanjem učenika u sadnju lukovica i promatranjem cvijeća kako raste potiče se kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja. Ovom aktivnošću doprinijeli su ostvarivanju ciljeva održivog razvoja: osiguravanje kvalitetnog obrazovanja djece i mladih, smanjenju nejednakosti, očuvanju života na zemlji i osiguravanju mira, pravde i snažnih institucija.Učenici Tehničke škole Karlovac - donacija za Žensku grupu Karlovac Korak

Učenici Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su Godinu čitanja izradivši malu slobodnu knjižnicu – kućicu za knjige. Kućica za knjige funkcionira po principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu! Ovom aktivnošću učenici su doprinijeli razvoju kulture čitanja kao i zelenijem društvu. Ujedno su sudjelovali i u Nacionalnoj kampanji sadnje stabala gdje su sadnjom sadnica voćaka u dvorištu škole, dali doprinos ublažavanju posljedica klimatskih promjena nadajući se da će se voćke posađene u kampanji “3…2…1 SADIMO” zazelenjeti kao i one iz kampanje “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021. godine”. Posađena stabla evidentirana su na GIS portalu kampanje za sadnju stabala UZSNP. Odazvali su se i pozivu Kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi – Kuće EMAUS za donaciju alata i pribora. Učenici i nastavnici praktične nastave škole donirali su čekiće i pile koje učenici izrađuju na radioničkim vježbama, a pobrinuli su se i da doniraju i druge alate, uređaje i pribor koji će štićenicima kuće EMAUS sigurno koristiti. Učenici Tehničke škole Karlovac posljednji su nastavni dan u prvom polugodištu posvetili društveno korisnim aktivnostima i pomaganju lokalnoj zajednici. Prikupili su donaciju za Žensku grupu Karlovac Korak, organizaciju koja dugi niz godina vodi sklonište za žene i djecu žrtve nasilja i pruža im psihološku i pravnu pomoć i podršku. Donirali su rabljenu, očuvanu odjeću, u skladu s ciljevima projekta i ciljevima održivog razvoja (SDGs).

Učenici anadolijske srednje škole Yunus Emre iz Bingola pripremili lijepu blagdansku jelku koristeći otpadni materijal. Vodili su se idejom projekta i u duhu održivog razvoja iskoristili su otpadne materijale (plastične boce, role toalet papira). Bili su kreativni, radili su u timu i rezultat nije izostao (videozapis aktivnosti). Sve dosadašnje aktivnosti eTwinning projekta mogu se vidjeti na projektnom blogu “The green changemakers”.