prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tribina o Ruđeru Boškoviću

Nova tribina ciklusa Eppur si muove održat će se na temu Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je i danas aktualan, u srijedu, 29. studenoga 2023. u 19 sati u Galeriji Kupola.

Digitalno doba u kojem živimo doba je obilja informacija, ali i doba brzog zaborava. Navedeno se odnosi i na znanstvenike, i njihova znanstvena postignuća te se postavlja pitanje uvažava li današnje moderno društvo dovoljno prošlost i uči li iz nje, ili živi u sadašnjosti ponavljajući pogreške.

Odgovor na to pitanje može se dati na primjeru Ruđera Boškovića, jednog od najspominjanijih hrvatskih znanstvenika. O njemu su napisani brojni radovi i publikacije. Na prvi pogled nije pao u zaborav, ali unatoč tome postoje dijelovi znanstvenog rada Ruđera Boškovića koji nisu dovoljno izučeni, zanemareni su ili čak zaboravljeni. Jedan takav primjer je i Boškovićevo istraživanje Sunčevih pjega, koje je rezultiralo inovativnom metodom određivanja elemenata Sunčeve rotacije.

Na tribini će se predstaviti spomenuta Boškovićeva metoda o kojoj se donedavno malo znalo, iako je ona po postignutim rezultatima jednako vrijedna onima do kojih se dolazi danas uvriježenim postupcima.

Urednik i voditelj tribine je dr. sc. Željko Bačić, redoviti profesor na Katedri za satelitsku geodeziju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1999. do 2012. godine obnaša dužnost ravnatelja Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Trenutno je predstavnik Republike Hrvatske u Copernicus komitetu EU, akademski delegat iz Hrvatske u EuroSDR organizaciji, član Referentne savjetodavne skupine za svemir Ministarstva znanosti i obrazovanja te voditelj Copernicus Academy i Copernicus Relay ureda u Hrvatskoj.

Sudionici tribine su dr. sc. Roman Brajša, astrofizičar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Opservatoriju Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Mirko Husak, geodet i kartograf, profesor na Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci.