prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U čudesnom svijetu leptira

Učenici 7. a i 7. b razreda Osnovne škole Pavao Belas u petak, 10. studenog 2023. godine, su sudjelovali na predavanju “U čudesnom svijetu leptira” koje je održala gospođa Maja iz Zelenog prstena Zagrebačke županije.

Predavanje je održano na nastavi biologije u organizaciji učiteljice Marte Goričan.

Vizija JU Zeleni prsten Zagrebačke županije je potaknuti procese zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Zagrebačke županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara u odnosu na izazove globalizacije, ekoloških i klimatskih izazova pred zaštitom prirode i okoliša.

Na malo drugačijem satu biologije učenici su naučili mnogo o raznolikosti leptira u Hrvatskoj. Naučili su da su mužjaci obično šareniji i življih boja čime privlače ženke. Leptiri su često obojeni u boje okoliša u kojem obitavaju kako bi bili neprimjetni životinjama koje se njima hrane. Takva se obojenost naziva kriptička obojenost. Životni ciklus leptira započinje u jajetu iz kojeg će se razviti mlada gusjenica. Gusjenica ima razvijene organe za grizenje te se hrani lišćem biljke na koju je položeno jaje. Za leptire je karakteristična potpuna preobrazba, što znači da će se gusjenica pričvrstiti za neku podlogu i zakukuljiti. U stadiju kukuljice gusjenica se preobražava, organi joj se razgrađuju te se izgrađuju organi leptira. Kada nastupe povoljni životni uvjeti, leptira izlazi iz kukuljice.

U Hrvatskoj postoji preko 190 danjih leptira koji imaju široka i prekrasno obojana krila, lete danju, hrane se uglavnom nektarom cvijeća i veoma su važni u procesu oprašivanja biljaka. Od dnevnih leptira poznati su lastinrepci koji se ističu svojom veličinom te raznolikim bojama krila. Plavci su mali leptiri plave, smeđe ili crvene boje s gornje strane krila te karakterističnim šarama s donje strane krila. Najčešći neprijatelji dnevnih leptira su ptice. Noćnih leptira ima u Hrvatskoj puno više nego danjih, oko 3000 vrsta. Mali su i uglavnom tamno obojeni kako bi se dobro prikrivali noću. Noćni neprijatelji leptirima su šišmiši. Učenici su pod lupom promatrali građu oka i krila leptira. Oči im se nalaze na glavi i sastavljene su od više malih okašaca. Na glavi se nalaze i ticala. Tijelo im je dlakavo a krila su građena od ljuskica koje se lijepo razaznaju pomoću lupe.