prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U Fažani pronađeni iznimno važni arheološki nalazi

U lučici Valbandon u općini Fažana, nedaleko Pule, tijekom gradnje obalnog zida, pronađeni su iznimno važni arheološki nalazi, ne samo za Istru nego i Hrvatsku.

Radi se o tri herme – odnosno – skulpture od glave i postolja. Pronađena je i glavi Apolona, ali i manji predmeti poput keramike, posuđa i amfora za vino. Sve to svjedoči o životu u vili iz antičkog doba.

Raskoš i luksuz. U rimskoj maritimnoj vili iz kraja prvog stoljeća p.n.e., pa do početka petog stoljeća. Koju skriva lučica u Valbandonu. A svjedoče – herme. I to dvojne – prvi put otkrivene u Istri.

“Dvojne herme su rijedak nalaz u Hrvatskoj. Ovdje je s jedne strane prikaz bradatog muškarca s druge dugokose ženske glave. Glave se vezuju na postolje koje je moglo, ali nije trebalo ovoj hermi odgovarati”, rekla je Dunja Martić Štefan, zamjenica voditeljice arh. istraživanja.

Ali pretpostavlja se da se zbog munja veže uz Jupitera, a s druge strane zbog klasja i maka uz božicu Cereru, Jupiterovu sestru.

“Imamo sad ideju i kako je izgledao okoliš – parkovi, šetnice, natkriveni prolazi, a sve to skupa krasile su herme i skulpture”, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Značaj ove lokacije bio je poznat i prije negoli su krenuli radovi jer se nalazište istraživalo još početkom prošlog stoljeća.

Zbog vrijedne tisućljetne baštine, promijenjen je i projekt izgradnje.