prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U Gimnaziji Vukovar provedene završne aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira 2018

Zadnji dani mjeseca listopada bili su prožeti aktivnostima kojima su nastavnici i učenici Gimnazije Vukovar zaokružili obilježavanje Svjetskog tjedna svemira.

U tjednu od 25.10.2018. pa sve do 5.11.2018. godine učenici su imali priliku sudjelovati u nagradnoj potrazi za planetima Sunčeva sustava u kojoj je bilo potrebno izračunati udaljenosti svakog planeta u odnosu na Sunce, u umanjenom mjerilu, te potražiti svih osam planeta Sunčeva sustava razmještenih po gradu Vukovaru, krenuvši od škole, Gimnazije Vukovar, koja se nalazi na mjestu Sunca.

Najudaljeniji planet umanjenog Sunčeva sustava nalazio se na x lokaciji na udaljenosti radijusa 1 km od Gimnazije Vukovar. Svaki se planet nalazio na nekoj poznatijoj lokaciji u gradu, imajući u vidu mjerilo. Za što uspješniju potragu učenicima smo predložili uporabu Google Earth-a i slične mobilne aplikacije. Osim zadatka izračunavanja udaljenosti planeta u mjerilu, učenici su imali za zadatak uslikati se sa svih osam kartica koje su pronašli na tajnim položajima te slike javno objaviti u grupi na Facebooku https://www.facebook.com/groups/162700251341553/ posebno formiranoj za potrebe obilježavanja Svjetskog tjedna svemira. U kategoriji grupa učenici su mogli surađivati u skupini i snimiti kratki film potrage za planetima Sunčeva sustava. Video uradak koji nakon javnog glasovanja, u grupi na facebooku, dobije najviše lajkova pobjeđuje u kategoriji grupa. U ovoj kategoriji  još iščekujemo pobjednike.

Osim nagradne igre, učenici drugog razreda prirodoslovno – matematičkog usmjerenja izradili su QR kodove sa zanimljivostima o svemiru. To je ujedno bio i uvod u nagradni kviz pod nazivom „Svjetski mjesec svemira“. U nastavku aktivnosti obilježavanja Svjetskog tjedan svemira organizirana su i dva predavanja. ​Predavanje pod nazivom „Sunčev sustav“ održao je učenik trećeg razreda Gimnazije Vukovar, Matija Karaula. Okosnica predavanja bile su zanimljivosti o svemiru i Sunčevu sustavu, s naglaskom na manje poznate činjenice.

Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u Vukovaru zaokružili smo gostujućim predavanjem Ante Radonića pod nazivom „Svemirska era čovječanstva“. Predavanje je organizirano u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom Vukovar, u prostoru Ružičkine kuće, za sve ljubitelje popularno – znanstvenih tema. Tijekom 90 minuta predavanja, Ante Radonić nas je poveo na svemirska putovanja koja su svojim misijama obilježila ljudsko djelovanje  u okrugu i izvan Zemljinog djelokruga. U iščekivanju sljedećih nadolazećih aktivnosti  zaključujemo bogat popularno – znanstveni tjedan.