prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Osnovne škole Pantovčak i Osnovne škole Vjenceslava Novaka obilježili Svjetski tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira svake se godine diljem svijeta obilježava od 4. do 10. listopada jer to razdoblje obuhvaća godišnjicu lansiranja prvog umjetnog satelita i godišnjicu prihvaćanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju svemira.

Već drugu godinu voditeljice astronomskih grupa OŠ Pantovčak, Danijela Takač i OŠ Vjenceslava Novaka, Sandra Ivković organiziraju zajedničko druženje mladih astronoma povodom Svjetskog tjedna svemira.

Učenici su oduševljeni idejom radionica te međuškolskom suradnjom astronomskih grupa. Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna svemira „SPACE: Guiding your way“ animirala je učenike da izraze svoju kreativnost u raznim radionicama.

Prije radionica učenici su poslušali predavanje bivše učenice OŠ Pantovčak, Lovorke Gajović. Lovorka je i sama bila član Astronomske skupine OŠ Pantovčak i ostvarila je zavidne rezultate na državnim natjecanjima iz astronomije. Osvojila je četiri prva i dva druga mjesta. Svoje veliko znanje podijelila je s učenicima OŠ Vjenceslava Novaka. Lovorka je u interaktivnom predavanju upoznala učenike sa svjetlosnim onečišćenjem, njegovom posljedicom na biljni i životinjski svijet te sa savjetima kako ga spriječiti. Pričala je o svojim nagrađenim radovima i objasnila mjerenja koja je radila te nas upoznala sa svojim planovima za budućnost. Poslije nam se pridružila na radionicama.

Radionice su bile prilagođene različitoj dobi učenika, tako su najmlađi izrađivali sunčani sat i kvadrant za zvijezde. Stariji su se učenici okušali u izradi satelita, makete Rosetta i Hubble teleskopa. Učenici su uživali izražavati svoju kreativnost pa su sateliti i sunčani satovi nerijetko sjajili od šljokica i šarenih boja.

Mladim astronomima smo kroz SPACE tombolu podijelili osam edukativnih knjiga o astronomiji, a svaki je sudionik dobio zahvalnicu te strip „ALL U NEED IS SPACE“, koji je izdala Europska komisija u suradnji sa Europskom svemirskom agencijom.

Učenici su svoje dojmove zapisali u nekoliko rečenica.

„Svjetski tjedan svemira“ obilježili smo odlaskom u OŠ Pantovčak. Tamo smo naučili nešto  više o svjetlosnom onečišćenju te smo imali razne radionice. Bilo je super i svakako bih to htio ponoviti.

Marko Josipović, 7.a

Na radionici je bilo zabavno i kreativno, izrađivali smo makete letjelica i satelita.

Stjepan Vukušić. 6.c

Jako su mi se svidjele radionice. OŠ Pantovčak je vrlo lijepa škola s ljubaznom profesoricom. Radionice su bile zabavne, a najviše mi se svidjelo predavanje na početku. Bivša učenica te škole naučila nas je nešto novo i dala nam jednu važnu poruku: „Ne zaboravite svjetlosno onečišćenje!“.

Kristina Đunđek. 6.c

Na obilježavanju Svjetskog tjedna Svemira je bilo jako zabavno i poučno. Kada smo se svi okupili , Lovorka nam je održala zanimljivo predavanje o svjetlosnom onečišćenju. Poslije smo se podijelili po skupinama. Svaka skupina imala je drugi zadatak. Jedna je izrađivala kvadrant za zvijezde, jedna sunčani sat, jedna satelit, a jedna letjelicu Rosetta. Bilo je zanimljivo i zabavno. Poslije radionice su se dijelile nagrade i ja sam osvojila zanimljivu knjigu o Nikoli Tesli. Na kraju smo imali domjenak i grupno slikanje.

Petra Ivanović, 7.a

Bilo je super. Zabavili smo se, ali i svašta naučili.

Paula Škaro, 5.b

 

Članak napisale:

Sandra Ivković, prof. mentor & Danijela Takač, prof. mentor