prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin postali prvaci na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“

Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin su 12. travnja 2019. godine sudjelovali u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju „Unite the Nations“ i postigli izvanredan uspjeh osvojivši 1. mjesto u konkurenciji od 30 škola iz 12 zemalja svijeta. 

Osnovni ciljevi natjecanja „Unite the Nations“, kao jedne od aktivnosti Time project-a su bolje upoznavanje vlastite zemlje, upoznavanje drugih zemalja i različitih kultura s naglaskom na timski rad. Sama aktivnost se sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu učenici trebali osmisliti 25 pitanja o Hrvatskoj na engleskom jeziku, po pet pitanja iz pet različitih kategorija – Povijest, zemljopis, društvene prilike/aktualna zbivanja/politika, umjetnost/zabava i sport/slobodno vrijeme.

Prilikom osmišljavanja pitanja učenici su se trebali držati određenih pravila, i to da pitanja ne bi trebala biti prejednostavna i da se odgovori na postavljena pitanja mogu pronaći na nekoj internetskoj stranici na engleskom jeziku provjerenog izvora. Slanje pitanja je ujedno bilo i uvjet za sudjelovanju u samom natjecanju.

Nekoliko dana prije natjecanja sudionici natjecanja su se fotografirali za aktivnost Time selfies, a sveukupno je sudjelovalo 40 učenika: Natali Belušić, Nicol Blašković, Elin Franković, Zoja Bošković Gobo, Ines Bošković Gobo, Paolo Gobo, Barbara Vozila, Mateo Dobrić, Chiara Golja, Lejla Šehić, Nikolina Pastorčić, Tara Verbanac, Paola Franković, Petra Santro, Tara Radović, Lucia Demarin, Ania Kršulja, Natali Lazarić, Karlo Škabić, Aurora Govedić, Nireja Brečević, Petra Tenčić, Jona Ljuna, Anika Budanko, Irina Zupičić, Filip Brenković, Matea Peršić, Ana Mežnarić, Antonella Filipas, Gea Poropat, Dorian Kanciani, Natali Juretić, Katerina Zulijani, Dora Milevoj, Antonia Turković, Maria Carmen Gonzales Belušić, Karlo Terković, Haris Pozderović, Natali Faraguna i Simona Taletović.

Natjecanje „Unite the Nations“ je započelo u cijelom svijetu u isto vrijeme na Time day, 12. travnja, u ponoć po univerzalnom UTC vremenu, što je u Hrvatskoj 1:00 ujutro. Učenici su osim korištenja usluge internetskog pretraživanja, imali na raspolaganju atlase svijeta i enciklopedije iz školske knjižnice, te podijeljeni u grupe satima vrijedno tražili odgovore na 250 pitanja o Češkoj, Indiji, Španjolskoj, Kanadi, Indoneziji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Tajvanu i Turskoj. Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja vodili su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj, Ana Paliska i Nedeljko Mandić. Bitno je spomenuti da je Srednja škola Mate Blažine osvojila u prošloj školskoj godini na istom natjecanju visoko 2. mjesto.

Time project s ovogodišnjom temom „Stand up for your rights“ je međunarodni projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a pokrenut je 1995. godine od strane UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet). 

U sklopu projekta se osim natjecanja „Unite the Nations“ održava i mnoštvo drugih aktivnosti poput Blogging “Classroom twinning”, video konfenecije, debate na teme ključnih svjetskih pitanja, simulacija modela Ujedinjenih naroda i sl. Sve aktivnosti projekta koriste informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, a sudjelovanjem u tim aktivnostima mladi interaktivno uče o drugim kulturama, razvijaju vještine komunikacije, kritičkog mišljenja i timskog rada,  razmjenjuju ideje i proširuju znanje o bitnim globalnim temama poput održivog razvoja, ljudskih prava i sl.

Zahvaljujemo svim djelatnicima škole koji su na bilo koji način pomogli da se ovo natjecanje uspješno organizira i provede.