prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učitelji informatike na predstavljanju centra LORI

Učitelji informatike III. osnovne škole Varaždin, izvrsni savjetnik Tomislav Leček mag. inf. te Antonia Pantelić prisustvovali su 15. i 16. ožujka 2024. godine na predstavljanu centra LORI u Ludbregu koje se je održavao u novouređenim Newton sobama u Ludbregu.

Riječ je o novoj potpornoj obrazovnoj instituciji uređenoj i opremljenoj kroz provedbu projekta “Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI”. Projekt uspješno provodi Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Ovim projektom planira se riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje i aktivnosti na području Ludbrega i Varaždinske županije, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu.

Glavna atrakcija ovog predstavljanja su bile Newton sobe. Riječ je o sobama u kojima se obrazovanje pruža u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i to kroz inspirativno okruženje za učenje. Newton sobe ne zamjenjuju školu, one školski program i iskustvo nadopunjuju i oplemenjuju te učenicima i njihovim učiteljima otvaraju svijet znanosti i tehnologije na neposredan i uzbudljiv način.

LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz devet STEM modula:

 • Gore u zraku s brojevima
  Učenici stari 13-15 godina imaju priliku sudjelovati u pravoj zračnoj spasilačkoj misiji kroz petosatni modul koji kombinira primjenu matematičkih znanja i letačkih vještina, čineći ga znanstveno izazovnim i uzbudljivim.
 • Roboti i opseg
  Matematički modul koji spaja robotiku, matematiku, geometriju i strateško planiranje u rješavanju problema, kroz tri praktične aktivnosti za djecu od 10 do 12 godina koje povezuju matematičke izazove s svakodnevnim životom.
 • Traži i spasi
  Učenici između 10 i 11 godina sudjeluju u simuliranoj situaciji odrona i spasilačkog zadatka, kroz četiri aktivnosti koje uključuju izgradnju, programiranje i korištenje spasilačkog robota te rješavanje matematičkih izazova.
 • Istražujemo energiju
  Kroz tri opipljive aktivnosti, učenici između 13 i 16 godina istražuju oblike prijenosa energije, upoznavajući se s principima očuvanja energije i entropije te mogu objasniti očuvanje energije i istražiti različite načine njezine transformacije, prijenosa i pohrane.
 • Misija moguća: Blago kraljeva
  Učenici od 12 do 13 godina kreću u istraživanje izgubljenog blaga uz pomoć robota, učeći ih osnove algoritamskog razmišljanja i programiranja blokovima kako bi robot mogao prevladati prepreke i pronaći skriveno blago.
 • Održiva zrakoplovna goriva
  Kroz četiri aktivnosti, učenici između 16 i 18 godina upoznaju se s tehnologijom proizvodnje biogoriva za zrakoplove te njezinom povezanošću s osnovnim elementima života na Zemlji, istražujući biokemijske procese pretvaranja organskih tvari u biogorivo i razmišljajući o društvenim i ekološkim implikacijama na zajednice.
 • Polymer Party
  Učenici u dobi od 13 i 14 godina na praktičan će način izučavati tematiku umjetnih i prirodnih polimera, njihove prednosti i nedostatke, utjecaj na okoliš, a sve kako bi bili sposobni donositi vlastite zaključke o održivim materijalima budućnosti.
 • Eko kućica
  Učenici u dobi od 11 i 12 godina upoznat će se s konceptima održivosti i zelene gradnje kroz praktične aktivnosti vezane uz vrste stakleničkih plinova i nacrtima za izgradnju eko kuće, omogućujući im primjenu znanja kroz izradu temelja i montažu predfabriciranih dijelova kuće u umanjenim dimenzijama.
 • 3D printanje
  Učenici starosti 13 i 14 godina kroz ovaj modul će naučiti prepoznati različite vrste tehnologije 3D printanja i sve faze kreiranja 3D modela, od pripreme u softveru do samog ispisa.

Drugi dan održano je predavanje prof. dr. sc. Nikole Poljaka sa zagrebačkog PMF-a, govornik i promotor fizike i astronomije o materiji i antimateriji, CERN-u, mogućnostima warp pogona, eksperimentalnoj fizici za “obične smrtnike” i mnogim drugim “sitnica” iz područja fizike. Uz mnoštvo pitanja publike na koje, ovaj vrsni profesor, odgovarao samo predavanje je bilo vrlo inspirativno i duhovito.