prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uloga kolekcija u Edutoriju

Edutorij je digitalna platforma koja korisnicima pruža mogućnost stvaranja, pohrane i dijeljenja raznih digitalnih obrazovnih sadržaja. Nastao je u sklopu projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” kojeg provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Edutorij kao centralni repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja ima brojne prednosti. Osim što sadrži široki spektar obrazovnih materijala, uključujući priručnike, udžbenike, lektire, radne bilježnice, zbirke zadataka, atlase, online tečajeve, obrazovne igre, predavanja, skripte, završne i seminarske radove te mnoge druge materijale povezane s obrazovanjem i nastavnim programima [1] osigurava korisnicima brz i jednostavan pristup relevantnim obrazovnim resursima.

Edutorijom korisnici aktivno mogu sudjelovati u stvaranju obrazovnih resursa, dijeliti svoja znanja i iskustva kao i surađivati sa stručnjacima iz područja obrazovanja čime izravno obogaćuju resurse platforme i doprinose razvoju repozitorija. Otvorenost i naglasak na suradnji čine Edutorij neizostavnim dijelom suvremenog obrazovanja temeljenog na digitalnim tehnologijama, pružajući mjesto za razmjenu ideja, primjera dobre prakse i otkrivanje novih mogućnosti za učenje i poučavanje.

Jedna od ključnih značajki Edutorija je mogućnost izrade kolekcija prilagođenih vlastitim potrebama. Kolekcije predstavljaju zbirke materijale organizirane prema određenom kriteriju. Korisnicima omogućuju personalizirani rad u sustavu putem kojega mogu kreirati vlastite kolekcije koje sadrže autorske materijale ili odabrane sadržaje drugih korisnika. Ova značajka osigurava jedinstvenu organizaciju materijala prema vlastitim željama i potrebama, pružajući fleksibilnost i kontrolu nad kolekcijama koje mogu biti privatne, javne ili uređene.

Privatne kolekcije su zatvorene i dostupne samo odabranim korisnicima pozvanima od strane upravitelja kolekcije, dok su javne kolekcije otvorene i svi mogu vidjeti njezine sadržaje i bez pridruživanja. Uređene kolekcije su zatvorene, no korisnici mogu zatražiti pristup koji odobrava upravitelj kolekcije. Uključivanje u kolekcije drugih korisnika vrijedna je značajka Edutorija koja doprinosi stvaranju mreže obrazovnih materijala. Korisnici mogu pregledavati kolekcije drugih korisnika i jednostavno uvrstiti željene sadržaje u vlastite kolekcije. Na taj način, korisnici mogu iskoristiti već postojeće materijale i prilagoditi ih svojim potrebama i interesima.

Edutorij također nudi izdvojene, istaknute kolekcije koje predstavljaju posebne tematske zbirke materijala. Primjerice, sve digitalne obrazovne sadržaje izrađene u sklopu projekta e-Škole ili svi digitalni nastavni materijali s CARNET-ovog Portala za škole mogu se pronaći kao izdvojene kolekcije. Ove kolekcije pružaju korisnicima mogućnost brzog pristupa odabranim materijalima koji su već prepoznati kao visokokvalitetni i relevantni za obrazovanje.

Kreiranje kolekcija započinje odabirom Kolekcija u padajućem izborniku Materijali. Prilikom kreiranja kolekcije potrebno je unijeti naziv kolekcije koji će se automatizmom koristiti i kao dio URL adrese kolekcije. Potom je potrebno unijeti opis kolekcije koja se kreira i odabrati odgovarajuću vidljivost kolekcije: privatno – drugi korisnici se mogu pridružiti samo ako ih pozovete, uređeno – pridruživanje drugih korisnika morate odobriti ili javno – drugi korisnici se mogu slobodno pridružiti. Potvrdom kreiraj kolekciju, otvara se sučelje kreirane kolekcije u kojem je dostupan i vidljiv opis, članovi, sadržaj i moje rasprave. U svakom trenutku, u sklopu postavki, moguće je uređivanje detalja i mijenjanje naziva, opisa i vidljivosti. Opcija dodaj korisnike omogućuje pretraživanje, pronalazak i odabir korisnika  prema korisničkom imenu, korisničkom profilu ili oboje, dodjeljivanje ovlasti novom korisniku u vidu upravitelja (ima puna prava uređivanja i brisanja sadržaja kolekcija, dodavanja i uklanjanja korisnika, te uređivanja postavki same kolekcije), suradnika (ima puna prava na vlastiti sadržaj kolekcije, dok tuđe sadržaje ne može brisati) ili korisnika (ima samo pravo pregleda sadržaja) te pozivom na priključivanje. U sklopu kreirane kolekcije dodavanjem teme u dijelu Moje rasprave moguće je pokrenuti novu raspravu ili sudjelovati u jednoj od otvorenih rasprava. Dodavanje sadržaja ne izvodi se u otvorenom sučelju već je potrebno odabrati željeni sadržaj prethodno objavljen na Edutoriju i u detaljnom prikazu materijala odabranog sadržaja u izborniku Akcije, odabrati dodajte u kolekciju. Nakon odabira dodajte u kolekciju, u novootvorenom dijaloškom okviru potrebno je unijeti opis i odabrati kolekciju u koju se želi dodati sadržaj.

Kroz mogućnost izrade vlastitih kolekcija i uključivanja u kolekcije drugih korisnika, Edutorij potiče suradnju, razmjenu ideja i unapređenje obrazovnih praksi. Ova platforma pruža podršku digitalnom obrazovanju u Hrvatskoj te doprinosi kontinuiranom razvoju i napretku obrazovne zajednice.

 

[1] EDUTORIJ Znanje na jednom mjestuhttps://pilot.e-skole.hr/wp-content/uploads/2018/01/Edutorij_Znanje-na-jednom-mjestu.pdf