prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Unapređenje STEM obrazovanja u projektu “BudiSTEMfluencer”

Osnovna škola Nikole Tesle iz Zagreba provela je europski projekt “BudiSTEMfluencer” s ciljem unapređenja STEM obrazovanja u partnerstvu s Osnovnom školom Lučko i Osnovnom školom Vugrovec-Kašina, podržan od strane Razvojne agencije Zagreb i norveške GovTech tvrtke Åpenhet.

Projekt je trajao od 1. rujna 2022. do 29. veljače 2024. godine, s vrijednošću od 734.405,40 € bespovratnih sredstava.

Opći cilj projekta “Budi STEMfluencer” bio je unaprijediti STEM obrazovanje u školama partnerima, a to su Osnovna škola Lučko kao nositeljica projekta, Osnovna škola Vugrovec – Kašina i Osnovna škola Nikole Tesle.  U projektu su sudjelovali još: Razvojna agencija Zagreb kao savjetodavna stručna i tehnička pomoć u provedbi projekta i norveška GovTech tvrtka Åpenhet kao partner iz zemlje donatora. 

Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta u Osnovnoj školi Nikole Tesle za sve učitelje je organizirano devet edukacija i studijsko putovanje u Oslo za 10 učitelja, a sve s ciljem jačanja na  području STEM nastave i izrade inovativnih nastavnih materijala. Učitelji su provodili aktivnosti za učenike kroz dodatnu nastavu matematike, informatike i 26 izvannastavnih aktivnosti iz STEM područja i aktivnog građanstva kako što su Legići, Forenzika, STEMERI, Mali istraživači, Robotika, Modelari, Spretne ruke, Mali čuvari tradicije, Poduzetništvo i druge kako bi svi učenici, njih 658 bili upoznati s STEM područjem kroz sudjelovanje u barem jednoj od  brojnih ponuđenih aktivnosti.

TeslaFest – festival poduzetništva i aktivnog građanstva i Eureka – festival znanosti javna su događanja na kojima je sudjelovalo više od 600 učenika, preko 70 učitelja i brojni posjetitelji koji su mogli uživati na radionicama  makrame, zasadi biljku, robotika, zumba, face paint, fotokutija, pub kviz, kafić, vrtne igre forenzika, pokusi iz STEM područja, mozgalice, zabavna strana matematike, programiranje, mikroskopiranje, anatomija i drugim zanimljivim aktivnostima.

Učenicima je omogućeno da za vrijeme projekta posjete pojedine ustanove u Zagrebu i Hrvatskoj kako bi sudjelovali na radionicama koje organiziraju stručnjaci iz STEM područja. Posjetili su Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, Park znanosti u Oroslavlju, Institut Ruđer Bošković, Tehnički muzej i Botanički vrt u Zagrebu, a u školi je bilo organizirano proučavanje svemira Sunčevog sustava i planeta u suradnji s  Planetarij Odiseja, a s udrugom Bioteka organizirano je mikroskopiranje i proučavanje fosila.

Provedena je 31 zasebna aktivnost kojima je omogućeno učenicima da svoja znanja i vještine stečene u radu s učiteljima pokažu i široj zajednici. Organizirali su i obilježavanje važnijih datuma, brojna matematička natjecanja, Ljetnu školu matematike, sudjelovali u Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba, posjetili djecu predškolske dobi i proveli radionice s BeeBot robotima u Prečkom i Hrvatskom Leskovcu te učiteljima koji su ih posjetili  iz Beča, Burse i Litije prikazali radionice iz STEM područja.

Sredstva koja su dodijeljena projektu omogućila su moderniziranje učionica kemije, biologije, tehničke kulture i fizike, u školi je još uređen STEM kutak, predvorje škole, prostor za odmor i rad, makerspace radionica, kupljeni su 3D printer, laserske gravirke, roboti, sitotisak, mikroskopi i druga oprema a sve kako bi učenicima omogućili da steknu praktično iskustvo u radu.

Ankete provedene među učiteljima i učenicima nakon završetka projekta pokazale su da 92 % učitelja smatra projekt uspješnim u poticanju interesa za STEM područje, te planira primijeniti stečena znanja i vještine u budućnosti. Također, 81 % učenika steklo je nova znanja i vještine iz STEM područja, a 71 % smatra da će im one biti korisne u daljnjem obrazovanju.

Zaključno, projekt “BudiSTEMfluencer” predstavlja izvanredan primjer kako se suradnjom škola i stručnjaka može značajno unaprijediti STEM obrazovanje. Kroz raznovrsne aktivnosti, učitelji su osnaženi novim znanjima i metodama, dok su učenici imali priliku proširiti svoje vidike i stjecati praktična iskustva iz STEM područja. Modernizacija opreme i prostora u školi omogućila je stvaranje poticajnog okruženja za učenje i istraživanje.

Besplatne materijale za učitelje i više detalja o projektu možete pronaći na mrežnoj stranici.