prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Upisi u srednje škole: Početak prijava obrazovnih programa za kandidate s teškoćama u razvoju

Kandidat s teškoćama u razvoju, odnosno težim zdravstvenim teškoćama, a koje su utjecale na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja i/ili mu značajno sužavaju mogući izbor programa obrazovanja i zanimanja, je kandidat koji je osnovnu školu ili dio osnovnoškolskog obrazovanja završio prema rješenju nadležnog upravnog tijela županije, odnosno Grada Zagreba o primjerenom programu obrazovanja.

Kandidati s teškoćama u razvoju se od 29. svibnja do 16. lipnja javljaju županijskim upravnim odjelima odnosno Gradskome uredu za obrazovanje Grada Zagreba koji će im pomoći u odabiru srednje škole koja provodi jedan od programa za koji je kandidat dobio stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Tom prilikom roditelji i kandidat iskazuju svoj odabir liste prioriteta prema programima koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje naveo u svome stručnom mišljenju – roditelji/skrbnici i kandidat će upisnom povjerenstvu županijskog upravnog odjela na predviđenom obrascu navesti obrazovne programe i srednje škole koje izvode te programe redom kako bi željeli da ih kandidat upiše. Županijski upravni odjeli odnosno Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba unosit će navedene odabire od 29. svibnja do 21. lipnja.

Na navedenom obrascu roditelj i kandidat mogu navesti onoliko škola koliko ih izvodi navedene programe. Potom će upisno povjerenstvo županijskog upravnog odjela u sustav NISpuSŠ unijeti navedene odabire za pojedine kandidate. Kandidati će od 26. lipnja imati karticu Moj odabir na kojoj će vidjeti programe koje im je unio županijski upravni odjel.

Važni datumi:

  • Provođenje dodatnih provjera za kandidate s teškoćama u razvoju i unos rezultata u sustav: od 23. do 26. lipnja,
  • Prikaz ljestvica poretka kandidatima: 26. lipnja,
  • Objava konačnih ljestvica: 27. lipnja.

U školama u kojima je to uvjet za upis, kandidati moraju zadovoljiti i na dodatnim provjerama, a upisna povjerenstva županijskog upravnog odjela, u slučaju prijave takvih programa, dužna su o tome obavijestiti kandidata. Također, napominjemo da ukoliko je škola postavila bodovni prag, on vrijedi i za učenike s teškoćama u razvoju. Sam poredak programa na listi prioriteta koji će roditelji i kandidat iskazati upisnome povjerenstvu županijskog upravnog odjela ne jamče niti osiguravaju da će se kandidat uistinu i upisati u onaj obrazovni program koji su naveli kao svoj prvi izbor – konačan upis ovisi i o drugim kandidatima s teškoćama u razvoju na ljestvici i njihovom broju bodova te broju upisnih mjesta za kandidate s teškoćama u razvoju u pojedinome razrednome odjelu, a sukladno Državnome pedagoškome standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja.

Kandidati s teškoćama u razvoju koji imaju rješenje o primjerenom programu obrazovanja i pristupaju provjeri posebnih znanja imaju pravo na prilagodbu ispitne tehnologije.