prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Upoznajmo druge kulture

Osnovna škola Koprivnički Ivanec iz Koprivnice u školskoj godini 2019./2020. dobila je status eTwinning škole, i trenutno je u zajednici s više od 200 000 škola. Status eTwinning škole, kao jedine na području u Koprivničko-križevačkoj županiji, novi je i uistinu poseban izazov koji je škola prihvatila kao specifičnost po kojoj želi biti prepoznatljiva. 

eTwinning zajednica je velika zajednica “koja broji 800 459 učitelja, 205 614 škola, i trenutno ima 106 477 projekata.  Nudi platformu za odgojno-obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare) koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja, iskustva i postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. eTwinning se uspješno integrirao u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta”. Autorica je iznijela podatke koji su dostupni na poveznici

Svake školske godine, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove mogu se prijaviti na natječaj za dobivanje statusa eTwinning škole. Autorica prenosi tumačenje s eTwinning portala: “Dobijanje oznake eTwinning škola znači krenuti u razvojni put kojem sve škole mogu težiti. Cilj stjecanja oznake nije natjecanje, već provođenje aktivnosti: eTwinning škole nisu „pobjednici nad drugima”, već prvaci koji predvode ostale škole uključene u eTwinning. Njihova uloga je da poticati i usmjeravati ostale škole na postizanje iste razine. To se može postići otvaranjem vrata i dijeljenjem metoda, ideja i prakse”.

Nekoliko učitelja zajedno s učenicima sudjelovalo je i ranije u različitim projektima kao partneri. Kroz projekte govore kako su upoznavali druge učitelje, učenike, druge nastavne sustave, aktivnosti i škole. Škola je ove školske godine 2019./2020. odlučila samostalno pokrenuti međunarodni projekt pod nazivom “Let's meet other cultures”.

Tim napravljen od učitelja (učiteljica geografije Indira Patljak, engleskog jezika Branka Stančin-Levanček, vjeroučiteljica Marija Šokec, informatike Mateja Peter i Adela Stilin, učitelj hrvatskog i engleskog jezika, Jasmin Kadrić i učiteljica hrvatskog jezika Renata Glavica) uz stalnu podršku i pomoć ravnateljice gđe Kristine Furkes, započeo je ovu projektnu priču s kolegama iz Rumunjske, Turske i Italije. Projektne aktivnosti partneri su provodili online, prema pravilima eTwinning programa i dogovoru učitelja.

Kroz projektnu suradnju škole su upoznale kulturne običaje, vjerske blagdane, glazbu, gastronomiju zemalja s kojima su bile u projektu. Konačni rezultat projektne suradnje, zajedničkim snagama osmislili i objavili e-knjižicu najčešćih izraza na hrvatskom, engleskom, rumunjskom, turskom i talijanskom jeziku, „Useful expressions for tourists“.

Tijekom provođenja projekta, partneri su nailazili i na dobre i na manje dobre trenutke provedbe. Evaluacija koju su proveli je pokazali da su u konačnici odradili dobar posao. Ovo im je bio prvi međunarodni projekt, ujedno i jedan od ljepših poklona za rođendan škole, koji će zbog svih nastalih okolnosti biti proslavljen na malo drugačiji način.

Mrežna stranica projekta je dostupna na poveznici