prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Upoznajte Bard: Googleov interaktivni chatbot

Googleov chatbot Bard koristi algoritam za dubinsko učenje LLM (jezični model) koji korisnicima omogućuje pristup informacijama putem interaktivnog razgovora. Iako je na tržištu već od ožujka, tek u srpnju postao je dostupan i u Republici Hrvatskoj, a svoje odgovore pruža i na hrvatskom jeziku.

Pristupa mu se putem poveznice https://bard.google.com/ .

Na samom početku potrebno je prihvatiti Pravila o privatnosti. Google prikuplja naše Bard razgovore, informacije o korištenju proizvoda, lokacijske podatke (IP adresu ili kućnu/radnu adresu navedenu u našem Google računu) kao i povratne informacije kako bi poboljšao svoje proizvode i usluge te primijenio tehnologije strojnog učenja. Naša Bard aktivnost automatski se pohranjuje s našim Google računom do 18 mjeseci, no moguće je smanjiti trajanje pohrane na 3 ili 36 mjeseci (myactivity.google.com/product/bard). Bard je moguće koristiti i bez pohrane vlastitih upita i razgovora na Google račun, kao i izbrisati Bard razgovore iz svoje Bard aktivnosti, no treba imati na umu da razgovori koji su pregledani ili anotirani od strane ljudskih recenzenata neće biti izbrisani iako smo izbrisali svoju Bard aktivnost, budući se čuvaju odvojeno i kao takvi nisu povezani s našim Google računom a zadržavaju se do tri godine. Čak i kada je Bard aktivnost isključena, naši će razgovori biti pohranjeni na naš račun do 72 sata što omogućuje Googleu pružanje usluge i obradu povratnih informacija a ta nam aktivnost neće biti vidljiva u našoj Bard aktivnosti. Ako i izbrišemo svoju Bard aktivnost, druge postavke poput Web i aktivnosti aplikacija ili povijest lokacija mogu nastaviti pohranjivati lokaciju i druge podatke kao dio našeg korištenja drugih Google usluga. I na poslijetku navodi se nekoliko važnih informacija u kojima se ističe da Bard koristi našu lokaciju i naše prethodne razgovore kako bi nam pružio najbolji odgovor da se radi o eksperimentalnoj tehnologiji koja ponekad može pružiti netočne ili neprimjerene informacije koje ne predstavljaju stajalište Googlea, savjetuje da se ne oslanjamo na medicinske, pravne, financijske i druge odgovore te da u svoje razgovore s Bardom ne uključujemo povjerljive ili osjetljive informacije. Ako smo suglasni s uvjetima, potrebno ih je prihvatiti i razgovor može započeti.

Bardovo se sučelje gotovo i ne razlikuje od ChatGPT. Sastoji se od dvije glavne komponente: okvira za unos i okvira za odgovore. Okvir za unos je mjesto gdje upisujemo svoj upit ili zahtjev, a okvir za odgovore je mjesto gdje Bard prikazuje svoje odgovore. Odgovori su poredani redom pri čemu se najrelevantniji odgovor prikazuje na vrhu. Za razliku od ChatGPTa koji je treniran na ranije snimljenim podacima i tekstovima i nema informacije o događanjima nastalim nakon 2021. godine, Bard je u realnom vremenu povezan s internetom i ima pristup događanjima u stvarnom vremenu. Ujedno nudi i razne značajke koje nam pomažu da dobijemo najbolji mogući odgovor, na primjer moguće je kliknuti na gumb “Više” i dobiti više informacija o odgovoru npr. izvor, autora i datum objave. Odgovor je moguće i lajkati, podijeliti ili prijaviti ukoliko ga smatramo štetnim, uvredljivim ili netočnim. Bard nudi i pristupačnu značajku “Poslušaj odgovor” koja omogućuje pristup informacijama svima i zahvaljujući kojoj osobe s oštećenjem vida mogu dobiti potrebne informacije jednako kao i osobe koje jednostavno radije slušaju informacije nego ih čitaju.

Jedna je od važnih značajki Barda sposobnost pronalaska vijesti. Na primjer Bardu možemo postaviti pitanje o aktualnim događajima i on će nam dati najsvježije informacije. Tako ćemo pomoću Barda moći dobiti odgovor na pitanje “Kakva je vremenska prognoza za danas za Vukovar?”, dok će ChatGPT odgovoriti: „Nažalost, kao jezični model bez pristupa trenutnim podacima ili internetu, nemam mogućnost pružiti vam trenutnu vremensku prognozu“. Budući da Bard ima mogućnost pristupa i obrade informacije iz stvarnog svijeta putem Google pretraživanja, njegovi su odgovori stoga i sveobuhvatniji i informativniji. Na primjer ako želimo dobiti uobičajene rezultate pretraga na Googleu prilikom korištenja Barda, dovoljno je dodati riječ “Google” na početku svog upita i Bard će pristupiti i obraditi informacije iz Google pretraživanja, a dodat će i poveznice na relevantne izvore.

Budući Bard koristi generativnu umjetnu inteligenciju, poput ChatGPTa može generirati tekstualni izlaz koji uključuje programski kod ili programerske upute. Može generirati kod u više od 20 programskih jezika, uključujući Python, Java, JavaScript, C++, C#, Go, Rust, Swift, Kotlin, PHP, Ruby, Perl, SQL, TCL, Bash, PowerShell, HTML, CSS, i JavaScript te kodove koji koriste različite API-je i platforme: Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure, Facebook, Twitter, Slack, i GitHub. Bard može prevoditi kod iz jednog programskog jezika u drugi, pronaći pogreške u kodu i objasniti kod liniju po liniju.

Iako još uvijek u fazi razvoja, Bard već sad posjeduje brojne funkcionalnosti, uključujući: generiranje teksta (sposoban generirati tekst koji je čitljiv i koherentan što ga čini korisnim alatom za pisanje različitih vrsta sadržaja poput članaka, blog postova, e-pošte i pisama), prevođenje jezika (sposoban prevoditi između više od 100 jezika), pisanje različitih vrsta kreativnog sadržaja (sposoban generirati pjesme, priče, skripte…), odgovaranje na pitanja na informativan način, edukacije (izvor znanja i obrazovnih informacija, pomoć u razumijevanju kompleksnih koncepata, pružanje pojašnjenja o različitim temama, alat za učenje jezika ili proučavanje povijesti i znanosti) ili jednostavno pružanje zabave (sposoban pružiti informacije o raznim događajima, mjestima i atrakcijama u našem području,  predložiti restorane, preporučiti filmove ili knjige ili čak ispričati zanimljive anegdote..). Sve ove funkcionalnosti čine Bard svestranim alatom koji može zadovoljiti naše različite potrebe, od stvaranja sadržaja i prevođenja jezika do edukacije i pružanja zabave.

Bard je besplatan za korištenje i svatko može iskoristiti njegove funkcionalnosti i prednosti bez troškova, a tim koji stoji iza Barda neprestano radi na dodavanju novih funkcionalnosti kako bi unaprijedio naše iskustvo i pružio nam još više korisnih usluga. Dostupan je za upotrebu na različitim platformama i uređajima, omogućujući nam korištenje njegovih funkcionalnosti bilo kada i bilo gdje. Uz kontinuirana poboljšanja i nadogradnje, Bard bi mogao postati neizostavan dio našeg digitalnog iskustva.