prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Upoznajte najbolje daktilografe Hrvatske!

Dana 16. ožujka 2024. godine u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar održalo se državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 45. Dan tipkovnice u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva.

Sudjelovao je rekordni broj natjecatelja – ukupno 56 natjecatelja, od kojih pet u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa te 51 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (učenici – 13 do 16 g. i juniori – 17 do 20 g.) iz 14 škola iz cijele Hrvatske.

U disciplini prijepisa teksta (Text production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedio je Šimun Džalto iz Ivankova s odličnim rezultatom od 584,9 neto znakova u minuti. Drugo mjesto zauzela je  Ivana Kokot (492,3) iz Varaždina, a treće mjesto Ivan Antolović (392,6) iz Zagreba. U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog prijepisa, prvo mjesto osvojio je učenik Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Viktor Matraković s 554,8 znaka u minuti. Drugo mjesto osvojio je Emanuel Brkić iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci (430,1), a treće Ivan Ivković iz Srednje strukovne škole Vinkovci (409,2). U skupini natjecatelja od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog prijepisa teksta, prvo mjesto osvojila je Tea Ignjatović iz Upravne škole Zagreb s 311 znakova u minuti. Drugi je Dino Mikulić iz Srednje škole Koprivnica (295,5), a treća Tea Krznarić (269,3) iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci.

U ekipnoj kategoriji ove je godine prvo mjesto osvojila Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar s ukupno 11854 bodova. Na drugom mjestu je Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci (11887 bodova), a na trećem Centar izvrsnosti iz poduzetništva Varaždin (8851 bodova). Najbolja škola osvojila je pehar u trajno vlasništvo.

Na natjecanju su sudjelovali natjecatelji iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje strukovne škole Vinkovci, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Ekonomske Škole Požega, Centar izvrsnosti iz poduzetništva, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Koprivnica, Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Osnovna škola Zorke Sever, Srednja škola Stjepana Sulimanca, Srednja škola Prelog i Upravna škola Zagreb.

Tijekom natjecanja održano je i stručno usavršavanje za nastavnike:
• Unaprjeđenje nastave kompjutorske daktilografije i uredskog poslovanja pomoću aplikacija – Marija Dušek, dipl. oec. i Blaženka Urh, dipl. oec., nastavnice Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Svi uspješni natjecatelji dobili su diplome, a prva tri mjesta osvojila su vrijedne nagrade. Za prvo mjesto u sve tri kategorije natjecatelji su dobili printer, za drugo mjesto tipkovnicu i za treće mjesto slušalice. Natjecatelji koji su osvojili prva tri mjesta u sve tri kategorije dobili su i medalju u trajno vlasništvo. Ovogodišnje natjecanje bilo je i kvalifikacijsko natjecanje za svjetsko natjecanje Interstena. Upravni odbor Hrvatskog stenografskog društva na svojoj sljedećoj sjednici donijet će odluku o natjecateljima koji će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju.